Vaalijalan uusi työtoiminta ei ole apeeta vaan makeeta

Pieksämäen ydinkeskustassa on avattu uusi kahvilan, taidegallerian ja mediastudion yhdistelmä. Linnan Café on Vaalijalan kuntayhtymän uudentyyppinen päivä- ja työtoiminnan yksikkö.

Yksi uuden toimintapisteen tyytyväisistä käyttäjistä on MC Nuutti, joka käynnisti keskiviikkoiset avajaiset kirjoittamallaan rap-kappaleella.

– Meininki ei oo apee vaan makee, niinku leivonnaiset, joita täältä voi hakee, nuorukainen riimitteli.

MC Nuutti kertoo olleensa mediapajalla heti alusta lähtien Vaalijalasta tulleena työntekijänä ja viihtyneensä hyvin.

– Tämä on ollut tosi mukavaa. Vaalijalan töistä ei oikein löytynyt mielekästä. Kun tämä tuli, lähdin heti mukaan ja tykästyin.

– Mun mielestä on hyvä, että tää on just tässä keskellä.

Yksi uuden toimintapisteen ideoista onkin juuri sijainti "ihmisten ilmoilla".

– On iso arvo sinänsä, että vammaiset ihmiset eivät ole missään piilossa, vaan ihan normaalissa toimintaympäristössä. Liikutaan siellä, missä muutkin ihmiset toimivat ja liikkuvat, sanoo Vaalijalan avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala.

Uusi piste on avoin paikka, johon voi tulla kuka tahansa. Työtehtävissä voi olla vammaisia tai muuten tukea tarvitsevia Vaalijalan avopalvelujen tai Nenonpellon osaamis- ja tukikeskuksen asiakkaita.

– Päiväaikaista toimintaa on kehitetty Vaalijalassa, kun asiakaskuntakin on muuttunut erilaiseksi. Enää se ei ole perinteistä kehitysvammahuoltoa, vaan asiakkaina on monenlaisen tuen tarpeessa olevia, kertoo kuntoutuksen johtaja Maarit Rantakurtakko Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksesta.

– Perinteinen työtoiminta on ollut paljon käsityötä ja muuta sen tyyppistä. Se ei välttämättä kiinnosta kaikkia asiakkaita. Nuoret ovat monesti esimerkiksi tietotekniikassa nohevampia kuin valtaväestö.