Vaaliurakka: Yli 600 ihmistä lajittelee äänestyslippuja Kuopiossa

Kun vaalikelpoiset kansalaiset tänään vasta piirtelevät kunnallisvaaliehdokkaiden numeroita äänestyskopeissa, keskusvaalilautakunnan jäsenet ovat jo täydessä työn touhussa Kuopiossakin.

– Ennakkoäänien laskenta alkaa vaalipäivänä kello 12, kertoo Kuopion kaupungin lakimies ja keskusvaalilautakunnan sihteeri Vesa Toivanen.

Ennakkoääniä on Kuopion kunnallisvaaleissa annettu nyt noin 23 000. Niiden tarkastaminen ei ole yksin viisihenkisen keskusvaalilautakunnan murheena. Apuna on noin 150 palkattua ääntenlaskijaa.

Ensin lasketaan äänestyslippujen yhteismäärä. Seuraavaksi liput luokitellaan ehdokasnumeroiden perusteella, eli numerot 1–100 tulevat omaan pinoonsa, 101–200 omaansa ja niin edelleen. Sitten liput kootaan numeroittain omiin pinoihinsa, josta saadaan käsin laskemalla ehdokkaiden äänimäärät.

Viimeiseksi tulokset kirjataan pöytäkirjaan ja tallennetaan oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään. Valmista pitää olla viimeistään kello 20, jolloin ennakkoäänestyksen tulos julistetaan.

Kello 20 päättyy myös varsinainen äänestys. Alkaa uurastus äänestysalueilla, joita on Kuopiossa 49 ja jokaisen vaalilautakunnassa viisi varsinaista ja viisi varajäsentä.

Laskenta etenee alueillakin tuttua rataa: kokonaismäärä, karkea jaottelu, jaottelu numeroiden mukaan ja äänimäärien kirjaus lomakkeelle. Tulokset ilmoitetaan puhelimitse keskusvaalilautakuntaan, jossa ne kirjataan vaalitietojärjestelmään.

– Ohjeaika on, että kello 22:een mennessä pitäisi olla valmista, Toivanen sanoo.

Äänestysalueiden vaalitoimitsijoiden työ päättyy sunnuntai-iltana. Keskusvaalilautakunnalla on vielä yksi laskenta. Se laskee maanantaina vielä lippu lipulta äänet toiseen kertaan.

Jos kaikki Kuopion vaalikelpoiset käyvät äänestämässä, lippuja kertyy 96 053.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.