Vaarallista kemikaalia vuoti KYSin tiloihin – suojavarusteiset palomiehet keräsivät aineen talteen

Kuopion yliopistollisen sairaalan patologian laitoksella tapahtui kemikaalivuoto maanantaiaamuna Kuopion Puijonlaaksossa.

Kun patologian laitokselle meni ensimmäisiä työntekijöitä töihin aamulla, tiloissa huomattiin nestemäinen kemikaalivuoto.

Biologisen materiaalin säilyttämiseen tarkoitettua formaliinia eli formaldehydin vesiliuosta oli päässyt vuotamaan tilojen lattialle ja edelleen osin myös viemäriin.

– 10-prosenttista formaliinia varastoidaan tiloissa 800 litran varastoastiassa, jonka pumppuun oli tullut letkurikko, palomestari Petteri Lintunen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Formaliinia ehti vuotaa lattialle niin, että osa siitä valui viemäriin asti.

Formaliini on ihoa ja silmiä ärsyttävää ja myrkyllistä hengitettynä, nieltynä tai iholla. Vesiliuos kuitenkin sinänsä oli jo laimennettua ja siten vaarattomampaa kuin aine vahvempana.

Palomiehet joutuivat kuitenkin suojautumaan tiloissa paineilmalaitteilla, jotta pääsivät keräämään vuotanutta ainetta pois pinnoilta.

– Formaliinia kerättiin imeytysmatoilla ja imurilla talteen hävitettäväksi.

Tarkkaa vuotaneen aineen määrä ei tiedetä, mutta nestevuoto oli ainakin kymmeniä litroja.

Ainetta ei päässyt vuotamaan kuin yhteen huoneeseen. Kukaan henkilöstöstä ei ehtinyt saada ärsytysoireita vuodon takia.

Palomiehet saivat hälytyksen maanantaina vähän ennen aamukahdeksaa. Vahingontorjuntatyöt kestivät kaikkiaan pari tuntia. Sen aikaa huonetila oli pois muusta käytöstä.

Viemäriin valunut aine voidaan laimentaa vedellä. Vuodosta ei aiheutunut vaaraa sairaalan toiminnalle muuten eikä ympäristölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.