Vain yksi romahdus otettu tutkintaan

Onnettomuustutkintakeskus ei ota viime päivien kattovaurioista muita tutkittavaksi kuin Järvenpään liikuntahallin romahduksen viime tiistailta.

- Muut kattojen notkahdukset marketeissa tai maatalouden tuotantorakennusten sortumiset eivät ole aiheuttaneet vaaraa suurella joukolle ihmisiä, johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta sanoo.

Järvenpään sortumaa tutkimaan asetettiin maanantaina tutkintalautakunta. Valonen aloitti työnsä sen puheenjohtajana.

- On syytä olla huolissaan, mitä kevät tuo vielä tullessaan. Olemme vasta maaliskuun alussa ja lunta tulee vielä lisää.

Tähän saakka tapahtuneet vauriot ovat keskittyneet Etelä-Suomeen.

Järvenpään hallin mallin mukaan rakennettuja rakennuksia on kuitenkin muuallakin Suomessa, jossa painavin lumikuorma voi olla vasta edessä päin.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa lumitilanne ei vielä ole ollut huolestuttava. Evy-keskuksen mukaan katoille kertyneen lumen paino ei Pohjois-Savossa ole erityisen suuri eikä varsinkaan pientalojen kattojen kestävyys ole erityisesti uhattuna.

Lumen kertymisessä katoille on yleensäkin suuria paikka- ja kattotyyppikohtaisia eroja, mutta eniten lumikuorma rasittaa pitkän jännevälin kattoja - varsinkin jos ne on rakennettu halvalla vähän sinnepäin.

- Järvenpään halli romahti keskeltä niin pahoin, ettemme ole päässeet tutkimaan sitä. Päädyt on purettava ensin pois.

Valonen uskoo, että lautakunta ottaa puheeksi kesällä rakennusten kattojen tarkistamisen. Keskellä talvea korjauksia ei voi tehdä, mutta kesällä luvassa voi olla tarkastus- ja korjauskierros halleihin.

Katolta pudonnut lumi tappoi miehen Rovaniemellä