Valepoliisi jäi kiinni Savossa

Pohjois-Savossa on tuomittu sakkoihin valepoliisi. Paikallinen mies esiintyi puhelimessa poliisina, vaikka hän ei ole viranomainen.

Mies soitti pienen kunnan terveyskeskukseen viime syksynä ja väitti olevansa poliisi. Virkavallan nimissä esiintymisen tarkoitus oli yrittää saada toisen henkilön terveys- ja henkilötietoja terveyskeskuksesta.

Asia tuli myöhemmin ilmi ja poliisi - oikea poliisi - tutki asian epäiltynä rikoksena.

Käräjäoikeus on tuominnut miehen virkavallan anastuksesta 40 päiväsakkoon. Miehen tuloilla siitä tulee maksettavaa 240 euroa.

Poliisina esiintyminen ja toisten erehdyttäminen on kiellettyä. Suomessa on tullut ilmi aiemminkin satunnaisesti tapauksia, joissa muu henkilö on yrittänyt esiintyä puhelimessa tai ihmisiä pysäytelleessään poliisina tavoitellessaan taloudellista hyötyä tai tietoja, jotka eivät hänelle kuulu.

Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Oikean poliisin tunnistaa tavatessa yleensä virkapuvusta. Rikostutkijat voivat käyttää siviilivaatteita. Poliisilta voi kuitenkin aina tarvittaessa pyytää näytille virkamerkin.

- Poliisit eivät koskaan kysele puhelimessa salasanoja, pankkitunnuksia tai tilinumeroita, ylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisista neuvoo.

- Jos puhelutilanteessa jostain syystä epäilyttää, onko kyse oikeasta poliisista, tarvittaessa voi pyytää tämän nimen ja poliisiaseman ja soittaa hänelle takaisin puhelinvaihteen kautta. Silloin varmistuu, että puhuu henkilön kanssa, kuka tämä on sanonut olevansa.

Tynkkysen mukaan sama pätee sähköposteihin: Poliisi ei kysele sähköposteissakaan tilinumeroita tai minkään palvelun salasanoja.