Valojen aaltoilu voi olla merkki vaarasta – sähköttömiä talouksia tällä hetkellä noin tuhat

Toivo-myräkän aiheuttamia vikoja on korjattu Savon Voiman verkkoalueella läpi yön. Viankorjauksen käynnistymistä hidasti paikoin erittäin puuskainen tuuli ja asentajat raportoivat vieressä kaatuvista puista.

Eilen sähköttä oli enimmillään hetkellisesti noin 15 000 taloutta ja vikoja oli verkkoalueen kaikkien 21 kunnan alueella. Kello seitsemän jälkeen sähköttömiä talouksia oli noin 1 900 ja keskijänniteverkon vikoja on tiedossa noin 40 kappaletta. Vikojen määrä kasvoi aamun tuntien aikana ja välillä sähköttömiä talouksia oli noin 3 000 ja keskijänniteverkon vikoja noin 50 kappaletta.

Kello kymmenen aikoihin vikoja oli saatu korjattua ja sähköttä oli reilut 1 400 taloutta. Puolen päivän jälkeen vikoja Savon Voiman alueella oli enää reilu 700.

Vika-alueita on ollut tasaisesti koko verkkoalueella, mutta kaikkein eniten sähköttömiä on ollut Hankasalmella, Rautalammilla, Pieksämäellä, Vesannolla sekä Kuopion Karttulassa.

Häiriöitä on myös Pohjois-Karjalan Sähkön alueella, joissa sähköttömiä talouksia oli aamulla pari sataa. Kello kymmenen aikoihin vikoja oli enää noin sata ja puolen päivän jälkeen enää reilut 80. Heinäveden sähkökatkoista oli korjattu lähes kaikki.

Järvi-Suomen Energian alueella sähköttä oli noin 1 000 yhtiön asiakasta Etelä-Savossa, Kyminmaassa ja Päijät-Hämeessä. Mäntyharjulla sähköttä oli enimmillään kolmisensataa taloutta. Myös Juvalla oli toista kymmentä katkosta. Puolen päivän aikaan katkoksia oli enää vajaat 500, Juvalla edelleen toistakymmentä, Mikkelissä reilut 70 ja Mäntyharjulla noin 200.

Savon Voiman mukaan keskijänniteverkon vikojen korjaustyöt ovat käynnissä ja pienjännitevikojen korjaustyöt aloitetaan heti, kun korjausryhmiä vapautuu keskijänniteverkon vioilta.

Yhtiö varoittaa, että mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara. Sellaisessa tilanteessa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapalvelunumeroon 0800 307 400.

Osa sähköverkon niin sanotusta räpsytyksestä johtuu linjalle kallistuvista oksista tai puista. Räpsytys johtuu silloin sähköasema-automaatiosta, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja poistaa ohimeneviä vikoja.

Grillaus on tulipaloriski suuressa osassa maata – viima kasvattaa vaaraa entisestään

Tuuli aiheuttaa tänään vahinkoja eri puolilla Suomea

Myrsky löi sähkölankoja yhteen ja sytytti useita maastopaloja Pyhäjärvellä

Savossa sähköttömiä asiakkaita yhä yli 5 000

Uusimmat

Savo

Joulupukki ja tontut houkuttelevat Puijolle

Rattijuoppo ajoi ojaan, auto romuttui

Luistelemaan pääsee Kuopiossa vaikka heti, mutta laduista avattu on vasta muutama – tarkista avoinna olevat paikat tästä

Lukiolaisen jätskibisnes törmäsi rajoituksiin – "Kaupunki ei kannusta yrittämään. On kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan"

Pelastusylijohtaja: Pelastustoimen aika tulla mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun – myös ilmastonmuutoksesta

Uusi ylijohtaja: Pelastusopistolle on tiedossa rooli varautumisen ja pelastustoimen osaamiskeskuksena

Lapinlahden Valion tehtaanjohtaja Kari Lappi jättää työnsä: "Pää on täynnä uusia ideoita"

Kärvistelevän jonottajaisän toive kokisletkassa: Olisipa enemmän pakkasta, niin tölkki tarttuisi oikein kunnolla huuleen

Leppävirran Alapihan koululaiset vaelsivat riemusaatossa uuteen kouluun – katso kuvasarja

THL:n tutkija päivittelee rekan aiheuttamaa kaaosta: "Tässä on kyse valtavasta mielikuvamarkkinoinnista"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.