Valtuustoaloite: Valkeisenlampi ja muut puistot saatava kuopiolaisten olohuoneiksi

Keskustan Valkeisenlampi ja muut Kuopion puistot, lammet ja niiden lähiympäristöt pitäisi saada virkistyskäyttöön ja kaupungin asukkaiden olohuoneiksi. Näin toteaa Kuopion vihreä ryhmä valtuustoaloitteessaan.

Aloitteen mukaan Valkeisenlammen pohjoispäätyyn Pushkinin patsaan äärelle voisi perustaa kesäajaksi väliaikaisen kahvilan. Kahvilatoiminnan lisäksi kahvilan käyttötarkoituksena olisi hoitaa esimerkiksi vene-, suppilauta-, pienpurjevene- ja polkuvenevuokraustoimintaa.

Venevuokraus mahdollistaisi laajennetun kalastusmahdollisuuden, jota moni on entisvuosien tapaan toivonut palautettavaksi. Kahvilatoimintaa voisi pyörittää vaihtoehtoisesti yrittäjä, kolmannen sektorin toimija, ammattiopiskelijat projektinaan tai tehtävään voisi palkata kesätyöntekijöitä. Työntekijät voisivat samalla valvoa alueen toimintaa muun muassa ilmoittamalla ilkivallasta ja häiriökäyttäytymisestä.

Mallia alueiden kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja toteutukseen voitaisiin ottaa esimerkiksi Porin Kirjurinluodolta, Turun Seikkailupuistosta tai Oulun liikennepuistosta.

Toiseksi esimerkiksi aloitteessa nostetaan esille Päivärannassa sijaitsevan Iso-Valkeisen alueen kehittäminen. On esitetty Iso-Valkeisen ympäri kulkemisen mahdollistavaa esteetöntä kevyen liikenteen reittiä sekä laitureiden lisäämistä muun muassa kalastuksen tarpeisiin.

Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet valtuutetut Matti Sariola ja Veera Willman. Sariolan mukaan aloitteella on ryhmän sataprosenttinen tuki.