Vapaus vetää nuoria parkourin pariin - "Joskus saattaa tulla pari temppua heitettyä"

Liikunnan riemu ja erityisesti mahdollisuus liikkua vapaasti oman mielen mukaan pistää lasten ja nuorten ketteryyden koetukselle seuraavien viikkojen ajan Kuopiossa.

– On mukavaa, kun parkourissa ei ole niin tarkkaa ohjausta kuin monessa muussa lajissa, Parkour-akatemian maanantaina alkaneelle kesäleirille osallistuva 14-vuotiaat Elias Benelmili (kuvassa) ja Samuel Kriikkula pohtivat.

Ihan täysin vapaasti reilun kahdenkymmenen 10–15-vuotiaan ryhmä ei temppuile Kuopiolahden Pikku Kakkosen puiston parkour-radalla, vaan ohjelmaan kuuluu lämmittelyt, lihashuoltoa ja venyttelyä. Samalla, kun puolet ryhmästä kiersi maanantaina leirin vastaavan ohjaajan Alisa Nissisen neuvoilla rataa, tekivät muut lihaskuntoharjoituksia.

– Vapaata harjoittelua on niin paljon, että kyllä heidät saa helposti tekemään myös ohjattuja harjoituksia, Nissinen vakuuttaa.

Parkour-akatemian kesäleirejä järjestetään Kuopiossa ensimmäistä kertaa. Tällä viikolla pidettävän leirin lisäksi kesäkuun aikana on vielä kaksi leiriä ennen juhannusta ja perheleiri elokuussa. Ilmoittautuneita leireille on yhteensä noin 140.

– Lasten ryhmät ovat olleet täynnä jo pitkään.

Useimmiten parkour näkyy edelleen kaupunkien kaduilla kuin lajille rakennetuilla alueilla.

– Joskus saattaa tulla pari temppua heitettyä ihan kaupungilla kävellessä, myöntävät Elias Laitinen, 14, ja Jimi Saapunki, 13.