Varastokirjaston siirtoa vielä selvitetään – "Kun päätöstä ei ole, puhun siitä muodossa ’jos’"

Valtakunnallisen Varastokirjaston siirtämisestä Kuopiosta Mikkeliin ei ole edelleenkään tehty päätöstä, painottaa Varastokirjaston vt. kirjastonjohtaja Johanna Vesterinen.

Mikkelissä ilmestyvä Länsi-Savo kertoi keskiviikkona, että Mikkeliin on tulossa uusi kirjastoyksikkö, jossa opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Varastokirjasto yhdistetään Helsingin yliopiston yhteydessä toimivaan Kansalliskirjastoon. Lehden mukaan Mikkelin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat jo tekemässä rakentamisesta aiesopimusta.

Ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm sanoo lehdessä Kansalliskirjaston valmistautuneen siihen, että Varastokirjasto siirtyisi osaksi Kansalliskirjastoa vuonna 2020 tai 2021. Hän ei arvioi ratkaisun henkilöstövaikutuksia.

Opetus- ja kulttuuri ministeriö asetti elokuussa työryhmän valmistelemaan hallitukselle esitystä Varastokirjaston yhdistämistä Kansalliskirjastoon ja yksikön siirtämistä Kuopiosta Mikkeliin. Työryhmän oli määrä jättää esityksensä asiasta ensi viikon keskiviikkona, mutta sen työskentelyaikaa on jatkettu viikolla. Myös Vesterinen istuu ministeriön työryhmässä.

Valmistuttuaan esitys lähtee lausuntokierrokselle, jonka jälkeen se menee eduskunnan käsittelyyn.

– Niin pitkään, kun päätöstä siirrosta ei ole, puhun siitä muodossa ”jos”, Vesterinen sanoo.

Varastokirjaston siirrosta Mikkeliin on puhuttu jo vuosia. Ensimmäisen kerran asia nousi esille vuonna 2011. Edellisen kerran siirtoa selvitettiin vuonna 2015.