Varkaat pääsivät sisälle rahankuljetusautoon

Kuopiolainen mies onnistui tuntemattomaksi jääneen kaverinsa kanssa käymään luvatta arvokuljetusauton sisällä viime kesänä Kuopiossa.

Tapaus on harvinainen, sillä yleensä rahankuljetukset esimerkiksi kauppojen ja pankkien välillä ovat tarkoin suunniteltuja, suojattuja ja niissä huolehditaan hyvin ajoneuvojen lukitsemisista ja rahasalkkujen vartioinnista.

Viime kesänä sattunut tapaus sai alkunsa, kun 33-vuotias kuopiolaismies kierteli kauppaliikkeen takapihalla. Hän kokeili kaupan takaovea ja etsi reittiä päästä varkaisiin liikkeen sisälle.

Kaupan takapihalla olikin kauppojen arvokuljetuksia tekevän vartiointiliikkeen kuljetusauto. Aiemmin useita näpistely- ja varkaustuomioita saanut mies kokeili auton ovia. Arvokuljetusauto oli pihalla yllättäen lukitsematta.

Teko selvisi, koska oli tallentunut kameraan

Poliisin rikostutkinnassa selvisi, että tilanne oli taltioitunut liikkeen valvontakameroihin. Nauhoituksesta näkyi, että varas poistui autolta, mutta palasi pian sen luokse toisen, tuntemattoman miehen kanssa.

Varas kävi auton ohjaamossa sillä aikaa kun tuntematon mies meni suoraan arvokuljetusauton takatilaan. Pian miehet poistuivat autolta mukanaan takatilasta otettu lukittu rahasalkku.

Kuopiolaismies myönsi poliisikuulusteluissa, että hän myöhemmin kirveellä hakkasi rahasalkun saranapuolta niin, että sai avattua laukun.

Salkkuun olisi mahtunut tuhansia euroja käteistä rahaa, mutta nyt siellä oli 1025 euroa kauppaliikkeen rahoja. Porukka otti rahat itselleen ja heitti salkun järveen, josta se myöhemmin löytyi.

Tuomio annettiin nyt

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa luettiin huhtikuun alussa syytteet valvontakamerakuvista tunnistetulle kuopiolaismiehelle varkaudesta. Poliisi ei rikostutkinnassa pystynyt selvittämään, kuka valvontakameraan taltioitunut toinen mies oli.

Käräjäoikeus antoi asiassa tuomion vappuaattona. Kuopiolaismies tuomittiin salkkuvarkauden takia neljän kuukauden vankeuteen sekä maksamaan vartiointi- ja rahankuljetusliikkeelle 2000 euroa rikotusta rahasalkusta.

Vartiointiliike oli joutunut korvaamaan varastetun summan kauppaliikkeelle, jonka rahoja se kuljetti. Oikeus määräsi varkaan maksamaan myös tämän summan takaisin vartiointiliikkeelle sekä korvaamaan 200 euroa vartiointiliikkeen oikeudenkäyntikuluja.

Tuomittu mies on poliisille aiemman rikollisuutensa vuoksi erittäin tuttu. Miehen mukaan hänelle oli yllätys, että varastettavia alkoholijuomia etsiessään hän törmäsikin lukitsemattomaan arvokuljetusautoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.