Varkaat vievät yhä useammin veneen

Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna kateisiin jääneitä tai rikottuja veneitä ja venemoottoreita lähes kolmella miljoonalla eurolla.

Venevarkaudet ovat ohittaneet korvausmäärällään nyt polkupyörävarkaudet, sillä pyöräkorvaukset ovat vähentyneet hiljalleen viime vuosina. Varastettua polkupyöriä vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna noin 2,5 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna varsinkin isoimmista veneiden perämoottoreista tuli varkaiden hittituote. Venemoottoreille on hyvät markkinat sekä Suomen sisällä että ulkomailla. Lisäksi siinä missä polkupyörän ja auton lukitseminen on arkipäivää, niin rannoilla säilytetään vielä paljon veneitä ja moottoreita ilman lukituksia.

- Vorot kiinnittävät huomionsa ensiksi suojaamattomiin eli valvomatta jääneisiin ja lukitsemattomiin tai heikosti lukittuihin veneisiin ja venemoottoreihin, turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta sanoo.

Vakuutusyhtiöitä edustava FKL kerää tilastoja korvaussummista ja -kappalemääristä.

Pänkäläisen mukaan vakuutusyhtiöt ovat huomanneet venemoottoreiden omistajissa myös huolimattomuutta.

- Puuttuvien tunnistetietojen takia moni venemoottori jää etsintäkuuluttamatta. "Keltainen Evinrude" ei ole riittävä tunnistetieto, kun varastettua omaisuutta koetetaan jäljittää. Omaisuuden yksilöllinen valmistenumero pitäisi ottaa talteen.

Kuopiolaiset veneilijät sanovat, että veneilijöiden puheissa kiertävät tiedot, missä satamissa sattuu ilkivaltaa ja missä on rauhallisempaa. Moni heistä on oppinut jo lukitsemaan veneenkin rikollisten varalta.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.