Varkauden lapsiperhetyö palkittiin

Varkauden kaupungin ja SOS-Lapsikylän yhteistyö on palkittu vuoden 2016 vaikuttavimpana Arvo-tekona. Palkinnon myönsi yhteiskunnallisten yritysten etujärjestö ARVO-liitto, jonka perustajajäseniä ovat muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja Suomen Setlementtiliitto ry.

Varkaus ja SOS-Lapsikylä alkoivat puolitoista vuotta sitten rakentaa mallia lapsiperheiden hyvinvoinnin tueksi.

– Varkaus on tässä aallonharjalla. Missään muualla työ ei ole yhtä pitkällä. Parin muun kunnan kanssa selvitetään, mitä Varkauden malli heille tarkoittaisi, kertoo SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen.

Kehitystyötä tukee ja koordinoi Varkaudessa kehittämiskonsultti Miia Lahtela. Tavoitteena on, että perhepalvelut toimisivat jatkossa sekä vaikuttavammin että kustannustehokkaammin. SOS-Lapsikylästä kerrotaan, että uuden mallin avulla lastensuojelun kustannuksia voidaan vähentää jopa 20 prosenttia viidessä vuodessa.

– Varkaus on ollut laboratorio. Sielläkin moni asia otetaan vasta nyt käyttöön. Tämä syksy on kehittämistyössä tärkeää aikaa, Palsanen sanoo.

Yksi esimerkki käytännön toimista on Varkaudessa se, että yrityksiä on haastettu tukemaan vähävaraisten perheiden lasten harrastuksia. Palsasen mukaan lahjoituksia on kertynyt hyvin. Tällä hetkellä koossa on muutamia tuhansia euroja. Jakokanavia kartoitetaan ja lahjoitukset on tarkoitus laittaa eteenpäin vuoden loppuun mennessä.

Varkauden malli kiinnostaa sekä Euroopassa että eri puolilla Suomea. Kehittämistyötä on esitelty muun muassa OECD Forumissa Pariisissa. Keski-Savosta saatuja kokemuksia aiotaan soveltaa hallituksen Lape-kärkihankkeessa eli lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa. Palsanen arvioi, että Varkaudessa tehdystä työstä on hyötyä myös maakunnallisesti, kun Lape-hanketta aletaan toteuttaa Pohjois-Savon alueella.

– Lapsiperheiden tueksi tarvitaan täysin uudenlainen toimintamalli, jotta perheitä autetaan heidän tarpeistaan lähtien, oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti. Tämä palkinto on meille tärkeä osoitus siitä, että olemme oikealla tiellä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi, Kati Palsanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.