Varkauden lentoaseman omistusta ravistellaan

Varkauden lentoaseman kohtalosta on edessä reipas vääntö alkuvuodesta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) katsoi tiistaina Yle Uutisten haastattelussa, että muitakin kenttiä Lappeenrannan lisäksi voitaisiin siirtää Finavian verkostosta esimerkiksi tulevien itsehallintoalueiden ylläpidettäviksi.

Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki (sd.) pitää näitä puheita vääriä mielikuvia luovana hämmentämisenä.

– Tälle keskustelulle ei ole mitään tarvetta. Meillä on valtion lentokenttäyhtiö Finavia tehtävää varten. Häntä ei saa heiluttaa koiraa, Rajamäki sanoo.

– Uutisesta jää mielikuva, että Varkaus miettisi samaa kuin Lappeenranta. Ei mieti.

Sen sijaan kiinnostuksensa Varkauden lentoaseman ostamiseen ilmaissut Airline Management Technologies ALMT Oy aikoo neuvotella Finavian kanssa vuodenvaihteen jälkeen, kun Lappeenrannan kentän kauppa on nyt saatu pois pöydältä.

Varkauden kentän ostaminen nousi nyt pinnalle, kun Finavia ilmoitti lopettavansa kentän kaikki toiminnot, sanoo ALMT Oy:n toimitusjohtaja Markku Roschier. Varkaus olisi kuitenkin vain osa isompaa kuviota, joka voisi laajeta sitä mukaa, kun Finavia luopuu maakuntakentistä.

– Meitä kiinnostaa toimia alueilla, joille muut eivät ehkä niin halua.

Toisin ja Finaviaa tehokkaammin toimien ja erilaisella katsantokannalla Joroisissa sijaitsevalla Varkauden kentälläkin on mahdollisuuksia, Roschier katsoo. ALMT itsessään ei kenttää aio ostaa, vaan siihen perustettaisiin uusi yhtiö.

Ilmaliikenteen palveluja, muun muassa vesilentotoimintaa, tuottava ALMT on valmis myös hoitamaan Varkauden talousalueen kaipaamat reittilennot Helsinkiin. Varkauden reittiliikenne loppui 2013.

– Jos Varkauden teollisuus, kaupunki ja muut toimijat haluavat lentoyhteyden, ei sen järjestäminen niin kummallista ole. Vanha totuus on, että lentokoneen pitää ilmassa raha, mutta ei siihen kohtuuttomia vaadita, Roschier sanoo.

Hänen mukaansa tukea tarvitaan noin 600 000 euroa, jotta lippujen hinnat saadaan loppuasiakkaalle suunnilleen järkeviksi, Roschier sanoo. Varkauden alueen toimijoiden yhteinen tukivalmius on sitä luokkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lentokentän ostajaehdokas yllätti Varkauden

Varkauden kenttä poistumassa lentoasemakartalta