Varkauden seutukunnan muistoja nälkävuosilta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa olevaan perinteen ja nykykulttuurin kokoelmaan on tallennettu runsaasti muistitietoa eri paikkakunnilta.

Savon Sanomat julkaisee SKS:n luvalla 1860-luvun nälkävuosia koskevia tekstejä, joista suurin osa on kirjattu 1930-luvulla. Tuolloin eli vielä paljon kertojia, joilla oli omakohtaisia muistoja tapahtumista.

Kertomukset on järjestetty seutukunnittain ja pitäjittäin. Jokaisen yksittäisen tekstin perässä on kertojan ja tallentajan nimi, tallennusvuosi sekä viittaus alkuperäiseen arkistolähteeseen.

Tekstit on kopioitu sellaisina kuin ne löytyvät arkiston paperista korteista. Siksi kielen kirjoitusasussa on vaihtelua ja murteen mukaisia merkintöjä.

 

Leppävirta

Nälkävuodet

Ollessani noin 10¬-12 vuotias tyttö, olivat suuret nälkävuodet. Minkä muistan silloisesta pettuleivän valmistuksesta tapahtui se seuraavasti:

Petäjästä otettiin musta kuori pois. Sen jälkeen puun runkoa vasten oleva valkea, pehmeä kerros otettiin ja kuivatettiin uunilla. Tämän jälkeen jauhettiin se käsikivillä, joka usein oli naisten raskainta työtä.

Pettuleipään sekoitettiin myös usein silputtuja olkia. Tällaiseen leipään sairastui hyvin monia ihmisiä.

Kertoja: Hugo Kinnunen / Anna Maria Kosunen, 83 v.

Tallentaja: J. Karhu, 1950

SKS:n arkisto 5460

 

Pölökkypurolla olj’ syöty vua ruistähkistä tehtyä leipee – ei ies ollu pettua.

Kertoja: Juho Hyttinen, s. 1864 Valkeamäki

Tallentaja: Sirkka-Liisa Nurmi, 1947

SKS:n arkisto 39

 

Kertojan äiti (Sandra Lehonmaa) oli kertonut, että nälkävuosien aikaan kaksi pappia ei ehtinyt tehdä muuta kuin siunata kuolleita ja käymään sairaitten luona.

Kertoja: Hilda Lehonmaa, s. 1890, Haapamäki, Ylätalo

Tallentaja: Sirkka-Liisa Nurmi, 1947

SKS:n arkisto 51

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suurten nälkävuosien karut muistot Savosta