Varkaus paikkaa isoa tuloaukkoa

Varkauden kaupungilla on ensi vuonna kiinni kurottavanaan 4,1 miljoonan euron pudotus tämän vuoden tuloihin. Menopuoli on sen sijaan pysynyt varsin hyvässä kurissa.

Kaupunginjohtaja Hannu Tsuparin perjantaina esitelty talousarvioesitys tähtää nollatulokseen. Tämän vuoden tulosennuste on noin 1,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Jos tuota verotulojen ja valtionosuuksien laskua ei olisi, meillä ei olisi hädän päivää. Tavoite on, että talous on tasapainossa sekä 2017 että 2018. Sekä tulo- että menopuolelle joudutaan miettimään keinoja, Tsupari sanoo.

Varkauden verotulojen odotetaan jäävän 3,0 prosenttia eli 2,3 miljoonaa euroa tätä vuotta pienemmiksi. Jrjestelmän muutokset vähentävät valtionosuutta 3,6 prosentilla eli 1,8 miljoonalla eurolla.

Talousarvion tasapainottaminen sisältää korotuksia niin tulovero- kuin kiinteistöveroprosentteihinkin. Kunnan tuloveron 0,25 prosenttiyksikön nosto toisi lisätuloa noin 900 000 euroa. Vakituisten asuntojen kiinteistöveron 0,10 prosenttiyksikön nostolla saadaan noin 440 000 euroa ja yleisen kiinteistöveron samansuuruinen korotus tuo noin 170 000 euroa.

– Se puhe ei pidä paikkaansa, ettei olisi uskallettu tehdä rakenteellisia ratkaisuja. Niitä on tehty kovasti, etenkin kouluverkkoon ja päivähoitoon. Sote-puolella on vähennetty vuodeosastopaikkoja paljon, Hannu Tsupari sanoo.

– Rakenteellisia ratkaisuja ei ole enää paljon tehtävissä. Menojen karsiminen tarkoittaisi palvelutason laskua.

Investointien bruttosumma on suurehko, 13 miljoonaa euroa. Suurin kohde on Waltterin koulun loppuunsaattaminen, noin 5 miljoonaa.

Uimahallin hankesuunnitelmaan varataan kaupunginjohtajan esityksessä 800 000 euroa. Koko hanke on 10 miljoonan luokkaa.

Kaupunginhallitus aloittaa budjetin käsittelyn maanantaina 7.11. Sairaalaa ja muita investointeja käsitellään toisessa istunnossa kahden viikon kuluttua. Valtuustoon talousarvio tulee 12.12.

– Investointien rahoitusmalleja pitää miettiä. On ihan selvää, ettei sairaalaa voi laittaa omaan taseeseen. Onko se sitten elinkaarileasing tai joku muu, Tsupari pohtii.

Kriisikuntakriteerit eivät Varkautta uhkaa konsernilainojen suurta määrää lukuunottamatta.

Lentoliikenteen tukemiseen ei Tsuparin esityksessä varata rahaa ensi vuodeksi. Sen sijaan talousarvioon tulee maininta, että kaupunginvaltuusto voi tarvittaessa päättää määrärahasta erikseen.