Varpaisjärvellä toivotaan oman terveysaseman säilyvän

– Edellinen kunnanjohtaja Marko Korhonen sanoi eläkeläisten tilaisuudessa, että niin kauan, kuin hänellä sormet heiluvat, Varpaisjärveltä ei terveysasemaa lakkauteta. Mutta tietenkin se huolettaa, kun tilanteet muuttuvat, tuumaa Arttu Veteli.

Veteli istuu Varpaisjärven terveysaseman aulassa ja odottaa vaimoaan. Seuraavana päivänä hänellä itsellään on aika hammashoitolaan.

– Usein tarvitsemme näitä palveluita. Lapinlahdelle on täältä määrätty, jos on tarvittu parempia palveluita. Röntgenkonettahan täällä ei ole.

Lapinlahti on yksi niistä harvoista kunnista, jotka tuottavat sote-palvelunsa itsenäisesti. Varpaisjärven kylän terveysaseman kohtalo on puhuttanut jo vuosia ennen uusia sote-suunnitelmia.

– Ilman muuta sananvalta täytyy säilyttää kunnan päättäjillä. Mitä kauemmas päätöksenteko menee, sitä heikommin meille käy, Veteli arvelee.

Väestön ikääntyessä palveluita tarvitaan entistä enemmän

Varpaisjärven terveysasema on rakennettu vuonna 1980 ja peruskorjattu vuonna 2010 juuri ennen kuntaliitosta. Alusta asti talossa työskennellyt laboratorionhoitaja Eila Partanen sanoo, että huhuja aseman kohtalosta liikkuu jatkuvasti.

– Ja ne tosiaan ovat aina huhuja. Jokainen ymmärtää, että kun väestö täälläkin vain vanhenee, sairastavuus lisääntyy, ja tarve vain kasvaa.

Huolena palvelujen sirpaloituminen

Lapinlahden sosiaali- ja terveysosaston päällikkö, vastaava lääkäri Aino Huovinen sanoo, että Varpaisjärven paikan kohtaloa ei tässä vaiheessa tiedä kukaan.

– Lähipalveluiden vakuutetaan säilyvän, mutta mitä se sitten tarkoittaa. On puhuttu semmoisesta, että paikassa täytyy olla niin paljon asiakkaita, että työntekijän on järkevämpi matkustaa sinne kuin ihmisten työntekijän luokse.

Huovinen uskoo, että kotiin vietävät palvelut säilyvät joka tapauksessa alueella.

Hän kritisoi kaavaillussa maakunta- ja sote-uudistuksessa sitä, että useiden palveluntuottajien valintamahdollisuus estää sote-integraation.

– Jos esimerkiksi vanhustyössä terveyspalvelut hankitaan eri paikoista, hoitoketju kyllä katkeaa.

Vallan pelätään valuvan maakunnasta Helsinkiin