Veikkaa: Milloin jäätyvät järvet Savossa?

Vuoden 2017 kesästä ei tullut oikeastaan koskaan kesää, vaikka sitä hartaasti odotettiin. Veneillä oli kyllä huoletonta ajella, kun sateet pitivät vedenpinnan liki läpi suven keväisessä tulvakorkeudessa, mutta uimaan ei tehnyt monenkaan mieli, kun auringosta ei ollut pintavesien lämmittäjäksi.

Jos joku odotti, että pilvissä ei riittäisi enää vettä syksyksi, niin siinäkin petyttiin pahasti. Maanviljelijöille vuoden 2017 kesä ja syksy ovat olleet kehnoimmat sitten vuoden 1987. Harvassa ovat vuodet, jolloin puinnit ovat jääneet lokakuulle kuten nyt. Yleisesti ottaen ei liene väärin sanoa, että kaikkinensa kuluva vuosi on ollut ilmoiltaan surkein miesmuistiin – kylmä ja märkä. Luonnon kehitys on kulkenut ainakin pari viikkoa ellei peräti kuukauden normaalista jäljessä.

 

Kun lähtökohdat ovat tällaiset, niin millainen on talvi, joka meitä savolaisia pian odottaa. Vietetäänkö joulu mustana vai maidonvalkeana? Rämmitäänkö läpi talven räntäsateissa vai saadaanko välillä nauttia vanhan hyvän ajan aurinkoisista pakkaspäivistä?

Aika näyttää, mutta sitä ennen on aika myös ryhtyä veikkaamaan Savon järvien jäätymistä. Savon Sanomien perinteisessä jääveikkauksessa ovat mukana tutut viisi järveä eri puolilta Savon maakuntaa: Keski-Savosta Pieksänjärvi, Sisä-Savosta Suonteenselkä, Kuopion seudulta Kallavesi, Koillis-Savosta Juojärvi ja Ylä-Savosta Porovesi.

Jääveikkaukseen voi osallistua Savon Sanomien verkkolehden välityksellä. Kirjalliset vastaukset lähetetään osoitteeseen Savon Sanomat/toimitus, PL 68/Vuorikatu 21, 70100 Kuopio. Kuoreen on hyvä lisätä merkintä Jääveikkaus.

Vastauksia otetaan vastaan isänpäivään kynnykselle 10.11. 2017 saakka. Sähköiseen veikkaukseen löytyvät ohjeet verkkolehden sivuilta.

 

Oikukkaitten säitten vuoksi viiden järven veikkaaminen ei ole ihan helppoa. Poikkeuksellista ei ole, että joku järvi jäätyy säitten oikuttelun vuoksi jopa pariin kertaan. Mutta voittajat on löydetty aina keleistä riippumatta.

Paras veikkaus palkitaan 200 euron, toiseksi paras 100 euron ja kolmanneksi paras 50 euron lahjakortilla. Viidelle seuraavalle on luvassa tavarapalkinto.