Venäläinen omistaa mökin läheltä lennoston tukikohtaa

Venäläisomisteinen rantakiinteistö Rissalan lentokentän läheisyydessä ei ole Karjalan lennoston komentajan Ossi Sivénin mukaan erityinen huolenaihe.

– Joissakin tapauksissa ulkomaalaisella omistuksella voi olla merkitystä, mutta on aika epätodennäköistä, että maita hankkimalla aiheutettaisiin meille haittaa, Sivén arvioi.

Maanantain Iltalehti kertoi venäläisten maakaupoista, joita on tehty lähellä Suomen puolustukselle ja huoltovarmuudelle tärkeitä kohteita. Savosta esiin nostettiin venäläisnaisen ostama kiinteistö Juurusveden rannalta.

Iltalehti kertoi, että heikkokuntoisen talon pihamaalta on suora näköyhteys ”suuntaavaan radiopeilausantenniin”. Savon Sanomien tietojen mukaan tontilta on näköyhteys viereisen Vehkamäen päällä olevaan radiomajakkaan, jota kaikki lentokoneet voivat käyttää apunaan navigoinnissa.

Kiinteistöjen kauppahintarekisterin mukaan venäläisnainen osti kiinteistön elokuussa 2008. Myyjänä oli kuopiolainen yrittäjämies, joka teki kaupalla sievoisen, 41 000 euron voiton.

Mies oli ostanut kiinteistön vajaa puoli vuotta aiemmin 79 000 eurolla. Venäläisnainen maksoi siis 120 000 euroa noin 8 500 neliön tilasta, jolla on heikkokuntoiset loma- ja talousrakennukset.

Savon Sanomat yritti tavoittaa kiinteistön omistajaa, mutta hänelle ei löydy ajantasaisia yhteystietoja suomalaisista osoite- ja numeropalveluista.

Kiinteistö sijaitsee alueella, joka on suoraan kiitoradan jatkeena. Loma-asumisen kannalta se kuuluu pahimpaan lentomeluvyöhykkeeseen.

Uudessa Etelä-Siilinjärven yleiskaavassa alue kuuluu yli 60 desibelin lentomelualueeseen, joka on varsin laaja. Alueella ei sallita asuinrakentamista. Jos vanhaa korjataan, erityistä huomiota tulee kiinnittää rakenteiden ääneneristävyyteen sisätilojen melutasojen ohjearvon saavuttamiseksi.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen on tietoinen venäläisomistuksesta. Kiinteistökaupat tulevat myös kunnanjohdon tietoon mahdollista etuosto-oikeuden käyttöä varten.

– Minun aikanani ei ole muistaakseni kertaakaan tullut eteen venäläisten kauppoja. Kyllä ne Siilinjärvellä ovat olleet ihan yksittäistapauksia, vuonna 2009 kunnanjohtajana aloittanut Lötjönen kertoo.

Venäläisten maanhankinta on keskittynyt Kaakkois-Suomeen. Pohjois-Savossa omistusta on enemmälti lomakohteiden kuten Tahkon ja Lohimaan läheisyydessä. Sotilaskohteista esillä on ollut lennoston lisäksi Koivujärven varastoalue Pielavedellä.

Iltalehden tekemän koonnin mukaan tärkeiden kohteiden läheisyydestä on tehty ainakin 139 kauppaa. Niistä Pohjois-Savoon kohdistuu kahdeksan ja Etelä-Savoon 11. Selvästi suurin luku, 46, osuu Etelä-Karjalaan.

Pääesikunnassa suhtautuminen venäläisten maanhankintaan on ollut maltillista.

– Meillä ei ole edelleenkään syytä erityiseen huoleen tässä asiassa. Ilmiö on tietysti mielenkiintoinen ja seuraamme tilanteen kehittymistä, Pääesikunnan viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kommentoi Iltalehdelle.

Prikaatinkenraali evp. Lauri Kiianlinna vaati samassa jutussa täsmällisyyttä maa- ja kiinteistökauppojen seurantaan.

– On mahdollista, että maakaupoissa piilee turvallisuusuhka. Tämäkin vaihtoehto pitää ottaa huomioon.

Lehden haastattelema nimettömänä pysyttelevä sotastrategi arvioi, että systemaattiselta vaikuttavan maanhankinnan motiivina voi olla tiedustelun lisäksi tukikohtien rakentaminen myöhempää käyttöä varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.