Vesijuoksuvyö ei suojaa hukkumiselta

Suomessa on tänä vuonna hukkunut ainakin kaksi ihmistä vesijuoksuvyön kanssa sekä kaksi kelluntaliiveissä. Kaikki ovat erillisiä onnettomuuksia, joissa kuolinsyy on hukkuminen, ei sairauskohtaus.

Kolme vesiturvallisuusasioita tuntevaa palomiestä testasi vyön, kelluntaliivin ja pelastusliivin eroja Kuopiossa.

- Vesijuoksuvyö on selvästi urheiluväline, ei kellunta- eikä pelastusliivin korvike, vesisukellusvastaava Harri Saastamoinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

- Vyö kelluttaa, kun on pystyasennossa, mutta mahalleen kaatuneen on hankala nousta sillä parempaan asentoon, palomiehet Pekka Nevalainen ja Jouni Ruutiainen arvioivat.

Vaativa väline

Uimaopetusjärjestö ja muutama urheiluseura on mainostanut vesijuoksua turvalliseksi kelle tahansa, koska mukana on kelluke.

Palomiehet tyrmäävät turvallisuuden. He saavat tukea myös Kuluttajavirastolta, jonka mukaan vesijuoksuvyötä ei saa mainostaa eikä myydä kelluttavana turvallisuusvälineenä, vaan ainoastaan urheiluvarusteena.

- Vesijuoksuvyön noste on alhaalla selässä. Jos sen kanssa kaatuu tai väsyy pitämään pystyn asennon, vyö nostaa takapuolta ylös ja painaa kasvot veteen, Saastamoinen kuvailee.

Hyvä harjoitella

Pintapelastuksen taitavat palomiehet löysivät kikan, joka heidän mukaansa pitäisi opettaa kaikille luonnonveteen lähteville vesijuoksijoille.

- Jos väsyy tai tulee kramppi tai muita ongelmia, vesijuoksuvyö kannattaa kääntää mahapuolelle.

Kun vyötä ei avaa, vaan pyöräyttää soljen selkään ja kellukkeen mahalle, vyön kelluttavuus riittää kellumiseen ja sillä voi uida

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.