Vesille etsitään lisää auttajia

Pelastuslain uudistuksen yhteydessä sisäministeriö pohtii, voisivatko järvi- ja meripelastusyhdistykset toimia enemmän yhteistyössä palokuntien kanssa. Yhdistykset voisivat olla "vesipalokuntia", joilla on pelastuslaitoksen kanssa samanlainen sopimus kuin esimerkiksi paikallisella VPK:lla.

Nykyään Suomen Meripelastusseuran yhdistykset eivät saa suoraan kiireellisiä hälytystehtäviä, vaan palokunta voi tarvitessaan lisäapua soittaa ja kysyä järvi- tai meripelastajia kulukorvausta vastaan avuksi.

Eniten järvi- ja meripelastusyhdistyksiä työllistää nykyään omien päivystysnumeroiden kautta saadut erilaiset kiireettömät avustustehtävät, joista yhdistykset laskuttavat itselleen korvauksen. Yhdistykset tekevät tekevät paljon esimerkiksi hinauksia tai antavat pientä teknistä apua samaan tapaan kuin Autoliiton tiepalvelu maanteillä.

Kiireellisiin hälytystehtäviin osallistuminen lisäisi vapaaehtoisyhdistysten käyttöä. Harvaan asutuilla alueilla vapaaehtoisilla palokunnilla on hyvin vähän venekalustoa, joten etenkin niillä paikoin järvi- ja meripelastusyhdistykset toisivat tärkeän lisän veneilijöiden tai saarissa olevien auttamiseen.

Uutta pelastuslakia muokataan tämän ja ensi vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.