Veteraanikuormurit vaeltavat Savoon lauantaina

Jenkki-V8 pistää vähän hanttiin, kun Olavi Nenonen käynnistää kuormurinsa autohallin nurkassa. Kumeasti röhisten vaaleansininen DeSoto L-500 vuodelta 1958 kuitenkin siirtyy pihalle poseeraamaan.

– Eihän siinä ole juuri mitään samanlaista kuin nykyvehkeissä. Mutta kaikellahan voi töitä tehdä, mikä liikkuu. Onhan siellä rekvisiittakuorma päällä nytkin, Nenonen sanoo.

Pieksämäkeläisen Olavi Nenosen kuusikymppinen kuorma-auto on yksi 50:stä, jotka lauantaina 11.3. ajavat perinteisen Veteraanikuorma-autoseuran Kevätpäiväntasaus-ajon, tällä kertaa Etelä- ja Keski-Savon maalaismaisemissa.

Vanhimmat ajoon osallistuvat ajoneuvot ovat 1950-luvun alusta ja uusimmat 1980-luvulta. Mukana on niin sora-, maito- ja tankkiautoja kuin tukkirekkojakin. Moni merkki on tuttu: Sisu, Volvo ja Scania ovat hyvin edustettuina.

Pieksämäen autoharrastajien panos on vahva. Lähtölistalla ovat myös Jorma ja Anja Kuhmonen 1962 Jyry-Sisulla, Kari Karjalainen ja Sari Kärkkäinen 1971 Volvo N86:lla, Ville ja Niko Kuhmonen 1979 Sisu R142:lla ja Topi Nenonen 1985 Volvo F12:lla.

Mikkelin Kenkäverosta lähtevä karavaani pysähtyy Joroisten Jari-Pekkaan yleisön ihmeteltäväksi noin kello 13.30 pariksi tunniksi.

Joroisista kulkue ajaa Huutokosken, Jäppilän ja Sorsakosken kautta Leppävirralle. Jäppilässä autot ovat noin 16.30 ja Sorsakoskella noin kello 17. Leppävirran Vesileppiksessä veteraaniautoja näkyy vielä sunnuntaina aamupäivällä.

Yli 900 jäsenen Veteraanikuorma-autoseura on maan suurimpia vanhojen autojen harrasteseuroja. Seuran näkyvintä toimintaa ovat kolmesti vuodessa järjestettävät "keikat" eli ajot.