ViaDia auttaa vilkkaasti Pieksämäellä

Noin kolme vuotta Pieksämäellä toiminut paikallisyhdistys ViaDia Pieksämäki ry.toimii vilkkaasti.

Vapaakirkon tiloissa kaupungin keskustassa toimivassa päiväkeskuksessa jaetaan päivittäin kauppojen ylijäämäelintarvikkeita ja koulujen ja ruokaradan ylijäämäruokaa. Kävijöitä on muutamasta kymmenestä yli sataan.

Yhdistys ylläpitää kirpputoria kahdessa pisteessä ja tekee muun muassa sosiaalisia muuttoja. Vuodenvaihteessa ViaDialle siirtyi Yläristin päiväkeskuksen toiminta kaupungin luopuessa. Nyt Yläristillä toimii päihteetön ViaDia-pysäkki, joka tarjoaa myös päihteetöntä asumista.

– Paikallisyhdistyksiä on yli 30. Toiminta on vähän omannäköistään joka paikkakunnalla, mutta juuri tällaista ei ilmeisesti muualla ole. Meillä työ on hyvin laajaa, toiminnanjohtaja Satu Hirvonen kertoo.

– Töissä on kahdeksan palkattua, 57 kuntoutujaa, 5-10 vapaaehtoista ja 5-7 työkokeilussa olevaa. On aika monta sellaista, jotka ovat aluksi vain käyneet hakemassa ruokaa ja sitten tulleet meille työtoimintaan. Se on ollut tarkoituskin.

Koulukadun päiväkeskuksesta on tullut monelle päivän kiintopiste, joka korvaa kapakassa istumista tai kotona lojumista.

– Tänne on tullut paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka ovat löytäneet tänne tiensä ja löytäneet vertaistukea ja tuttavaverkostoa. Jatkuvasti tulee uusia, mutta vanhatkin pysyvät, kertoo alusta asti toiminnassa työskennellyt Katja Väätäinen.

– Ihmisillä on tarve tulla kohdatuksi ihmisinä. Yksinäisyyttä on hyvin paljon.

ViaDia on sosiaalista ja diakoniatyötä tekevä kristillinen järjestö, jonka tausta on Suomen Vapaakirkossa. Pieksämäellä rahoitus tulee lähinnä kirpputoritoiminnasta ja kuntouttavan työtoiminnan myynnistä kaupungille sekä kotipalvelun tukipalveluista.

Toiminnanjohtaja Satu Hirvonen uskoo yhdistyksellä olevan valoisa tulevaisuus.

– Tarve ei varmasti häviä. Se ei tietysti ole valoisaa, että ihmisten hätä säilyy, mutta sillä tavalla valoa on, että siihen pystytään vaikuttamaan ja parantamaan ihmisten elämän laatua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Nuori mies halusi kokeilla autoaan – KKO:n mukaan nuoruuden ymmärtämättömyys otettava huomioon rangaistuksessa

4.7. tämä vain verkkojuttu//Popita avaa ovet ja verkkokaupan

8 900 euroa maksaneet graniittitaulut asennettiin ylpeydellä Saaristokadulle, 11 vuotta myöhemmin ne seisovat rujossa kunnossa – tilalle voi olla luvassa "normikyltit"

Neljä nautaa narrattiin kotiin Jäppilässä

Poliisi epäilee kolariauton kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta

Hotelli Savonsolmun tilanne yhä auki: ”Kyseessä oli selvä pilailija, joka syystä tai toisesta vedätti”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.