Viikonloppuna hätyytellään hellerajaa – maastopalojen vaara on suuri

Torstaina vietetty helatorstai tunnetaan myös Kristuksen taivaaseenastumisen päivänä. Päivää on juhlittu jo pakanuuden aikana. Se ajoittuu kylvökauden alkuun, ja helatorstaina varmisteltiin ennen esimerkiksi hyvää satoa. Helatorstaisin on poltettu kokkoja eli helavalkeita ja ajettu karja aukeille paikoille sytytettyjen tulien läpi laitumille karjatautien ehkäisemiseksi.

Helena Jääskeläinen nauttii jäätelöä yhdessä caprice-koiransa kanssa.
 

Helatorstaita vietettiin Pohjois-Savossa aurinkoisissa tunnelmissa. Elohopea kipusi ympäri maakuntaa lähes 20 asteen tuntumaan. Ei ihme, että esimerkiksi Kuopiossa ihmiset laskivat jo veneitä vesille ja puuhastelivat ahkerina puutarhoissaan.

Vuoden tähän mennessä korkein lämpölukema mitattiin torstaina Oulussa, jossa lämpötila kohosi 24 asteeseen.

Aurinkoinen ja poutainen sää jatkuu koko maassa. Huomiseen iltapäivään mennessä koko maassa on odotettavissa selkeää tai verrattain selkeää ja poutaa. Pohjois-Savossa voi mennä iltapäivällä 20 astetta rikki.

Ulla carroll-Hämäläinen nauttii auringosta veneen kannellla. Risto Hämäläinen tekee kevätkunnostusta.
 

Sää lämpenee entisestään viikonlopun aikana ja etenkin sunnuntaina voidaan hätyytellä jopa hellerajaa koko maakunnan alueella.

Tänä keväänä helavalkeita tai muitakaan kaskipaloja ei ole saanut sytyttää ilmeisen maastopalovaaran vuoksi. Ilmatieteen laitos varoittaa, että ruohikkopalojen vaara on Pohjois- ja Etelä-Savossa suuri kuivuudesta johtuen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Jukka Miettinen tepastelee omalla tontilla Kuopion Päivärannan siirtolapuutarhassa.
 

Torstain mittaan maastopaloja syttyi etenkin Etelä-Savossa. Mikkelin Anttolassa paloi vielä torstai-iltana maastoa noin kolmen hehtaarin alueella Hullkovuoren päällä jyrkässä rinteessä. Paloalue saatiin rajattua illalla noin kello 18, mutta jälkisammutus jatkuu vielä pitkään. Sammutustoiminnassa on ollut auttamassa myös Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Aiemmin torstaina puutarhajätteen polttaminen karkasi käsistä Mikkelissä.

Asukas oli polttanut puutarhajätettä tynnyrin puolikkaassa, josta tuli kuitenkin levisi viereiseen koivuun ja maastoon. Asukas sai rajoitettua tulen leviämistä kantamalla paikalle vettä.

Etelä-Savon pelastuslaitos sammutti palon moottoriruiskulla ja kastelemalla noin aarin kokoisen savuavan paloalueen.

Kuopioon kuuluvan Muuruveden kylän keskustan välittömässä läheisyydessä tuli karkasi kulotuksen yhteydessä torstai-iltapäivällä.

Kaartotiellä sijaitsevan maatilamyymälän pihapiiriin kuuluvan talon seinustoilta oli poltettu pois vanhaa kuloheinää, kun kipinä oli ilmeisesti päässyt lentämään rakennuksen räystään alle.

Kohteessa oli seitsemän palokunnan yksikköä ja palo saatiin nopeasti hallintaan. Pelastuslaitos joutui purkamaan kattoa noin yhdeksän neliön verran, mutta vahingot jäivät raivattuun katteeseen.

Erikoisempi tulipalo syttyi Enossa Pohjois-Karjalassa, jossa hirvi aiheutti maastopalon torstaina. Eläin törmäsi matalalla roikkuneeseen keskijännitejohtoon, mistä seurasi maastopalo sekä sähkönjakelun häiriöitä lähitaloihin Vesivaarassa.

Tuli tuhosi noin neljä aaria maastoa. Sähköyhtiö korjasi sähköviat.

Osittain palanut hirvi menetti henkensä.

Pelastuslaitos sammutti maastopaloja myös esimerkiksi Vesilahdella, Kirkkonummella, Ilmajoella, Loviisassa, Sulkavalla sekä Kokemäellä, missä palo tuhosi myös maatalon talousrakennuksen.

Alkuiltaan mennessä ei ollut tullut tietoon, että maastopalot olisivat aiheuttaneet henkilövahinkoja tai mittavia aineellisia vahinkoja.