Viileys viivästyttää kylvöjä - "Saa nähdä, saadaanko Pohjois-Savosta varhaisperunaa juhannukseksi"

Poikkeuksellisen kylmä sää on pitkittänyt kevätkylvöjä. Kylvöt ovat Pohjois- ja Etelä-Savossa myöhässä viikon, jopa kaksi viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna.

– Varmaa ei taida pian olla kuin mahdoton kiire maatiloilla. Jos sää lämpenee vasta toukokuun lopussa, tehdään viimeisiä kylvöjä ja korjataan ensimmäisiä säilörehuja samalla viikolla, pelkää MTK Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio.

Kylvöjä on päästy jo varovasti aloittelemaan tällä viikolla eri puolilla Etelä-Savoa, mutta vain kaikkein kuivimmilla harjuilla.

Kylvöjä edeltävää lannanlevitystä ja muokkausta on voitu tehdä toistaiseksi vain muutamilla pelloilla Savossa.

Pelloilla on vielä lunta

Pohjois-Savossa osa pelloista on vielä lumen alla tai paksussa roudassa. Yöpakkaset hidastavat peltojen sulamista, eikä kasvukausi ole päässyt alkuun. Edes nurmi ei vielä kasva. Kasvu vaatii, että vuorokauden keskilämpötila pysyy yli viidessä asteessa.

– Lumi on vasta lähtemässä Pohjois-Savon eteläosista, missä on päästy lämpiminä keväinä kylvötöihin joskus jopa huhtikuun lopulla. Nyt menee ainakin toukokuun puoliväliin asti ja pohjoisemmassa vielä pitempään, arvelee puolestaan MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Kauhasen omat pellot maakunnan eteläkolkalla, Leppävirran Riihirannalla on usein jo tähän aikaan keväästä kylvetty.

Nyt hän on päässyt tekemään pellolla vasta ensimmäisiä muokkauksia ja tasausäestyksiä.

– Kylmä kevät on saanut jotkut jo vaihtamaan kasvilajikkeita, esimerkiksi vehnän nopeampikasvuiseen ohraan. Nopeat ohralajikkeet voivat kypsyä jopa 2-3 viikkoa aiemmin kuin vehnä, Kauhanen kertoo.

"Ei paniikkia vaihtaa kasvilajia"

Viljojen siemeniä Kiuruvedellä myyvän, Pohjolan Jyväjemmarit Oy:n toimitusjohtaja Matti Lappalainen ei ole havainnut vielä minkäänlaista paniikkia vaihtaa kasvilajia.

– Kukaan asiakkaista ei ole tietääkseni vielä vaihtanut, eikä vaihdossa kannata hätiköidä. Loppukesän lämpö- ja kosteusolot vaikuttavat paljon enemmän viljasatoon kuin kylvöajankohta, hän korostaa.

Viime vuosien keskimääräistä lämpimämmät keväät ovat Lappalaisen mukaan innostaneet pohjoissavolaisia viljelijöitä lisäämään vehnää ja vastaavasti vähentämään ohran ja kauran viljelyä.

– Vehnän viljely lisääntyy aaltomaisesti, jos lämpimiä keväitä on monta peräkkäin. Ohra ja kaura ovat kuitenkin edelleen ehdottomia ykkösiä Pohjois-Savossa. Ohran siemenet eivät meiltä lopu, vaikka kysyntä tilapäisesti kasvaisi, hän lupaa.

Lappalainen löytää tavallista kylmemmästä keväästä myös hyvää.

– Kylmä ja sateinen sää tasoittaa peltojen kuivumista. Jos tulee nopeasti lämmin, pellot kuivuvat epätasaisesti, hän tietää.

Mikään ei kasva harson alla

Varhaisperunat värisevät vasta harsojensa alla, eivätkä kasva. Maahan ilman harsoa niitä ei kannata vielä laittaa .

– Saa nähdä, saadaanko Pohjois-Savosta varhaisperunaa tänä vuonna juhannukseksi, toiminnanjohtaja Kauhanen epäilee.

Mansikoilla, omenoilla ja herukoilla ei ole vielä hätää Pohjois- ja Etelä-Savossa, sillä niiden kasvu ei ole alkanut ja viileys pitää toistaiseksi silmut tiukasti kiinni. Kukat ovat lehtiä ja nuppuja alttiimpia pakkasvaurioille.

Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan lämpötila nousee Etelä- ja Pohjois-Savossa noin 10 asteen korville tällä viikolla vasta lauantaina, mutta viilenee taas ensi viikon alussa.

Kylvöille ja kaikelle kasvulla otollisin sää olisi yli viisi lämpöastetta sekä sopivasti aurinkoa, tuulta ja lämmintä sadetta.

Pakkasessa peltotöihin

Leppävirtalaisen luomukarjatilan isäntä Jari Kauhanen polkaisi traktorin käyntiin tiistaiaamuna kello kahdeksan ja hurautti kolmen kilometrin päähän pellolle äestämään.

Pakkasta oli melkein kuusi astetta, eikä pellolla voinut tehdä muuta.

– Pellot ovat vielä roudassa ja varjopaikoissa lunta. Tasausäestys saan maan lämpenemään tasaisesti sitten, kun lämpöä tulee, mutta eipä sitä näytä tulevan vielä pariin viikkoon. Meillä on usein tähän aikaan kevättä jo kylvöt tehty, hän kertoo.

Lannanajo on vasta lähtökuopissa Pohjois-Savossa.

– Meiltä taisi maanantai-iltana lähteä kymmenen maakunnan ensimmäistä lietelantakuormaa. Tänään pitäisi aloittaa kuivalannan ajo.

Monen maatilan lantalat alkavat jo olla täynnä ja ne pitäisi saada nopeasti tyhjäksi. Lantaa ei kuitenkaan kannata ajaa pelloille, ellei sää salli sen muokkaamista seuraavan vuorokauden sisällä.

– Nurmi tuskin vihertää, eikä apila ole vielä noussut. Karja odottaa laidunkautta navetoissa. Tiedän, että toisilta tiloilta on jo loppunut oma säilörehu ja sitä on pitänyt ostaa tilan ulkopuolelta, hän kertoo.

Sesonki venyy

Pitkittynyt kevät tarkoittaa maatiloilla myös odottelua. Monilla tiloilla on nykyisin yhteisiä koneita. Koneet ehtivät kerrallaan vain yhteen paikkaan ja se venyttää kiiresesonkia.

Kauhasten pitäisi saada kylvöön ja ravinnoksi emolehmille sekä vasikoilla vajaa 60 hehtaaria ohraa, kauraa ja hernettä.

Kevätkylvöjen lisäksi kiirettä Kauhasten tilalle tuovat kevään metsäistutukset sekä laidunaitojen rakentaminen. Uutta aitaa pitäisi tehdä noin 20 kilometriä. Taimet ja aitakin odottavat lämpimämpää säätä.

– Pesin illalla työkoneita painepesurilla ja vesi jäätyi koneiden pinnalle. Sellaista tapahtuu harvoin toukokuussa.

– Säästä ei kannata vielä hermostua. Tilanne on toinen, jos näin jatkuu juhannukseen asti, hän rauhoittelee.

Kauhanen sammuttaa traktorin. Se on tehty, mitä aamulla voi tehdä. Edessä on toiminnanjohtajan työpäivä MTK:n toimistolla Kuopiossa ja illalla lannan ajoa, jos ei sada lunta.

Faktaa:

Viileys alkoi piinata tänä vuonna jo huhtikuussa, mikä on hidastanut kasvun alkamista. Huhtikuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa kylmempi.

Yhtä kylmä huhtikuu koettiin maan keskiosissa viimeksi 2003.

Toukokuu 2016 oli puolestaan ennätyslämmin.

Etelä-Suomessa on päästy kevätkylvöihin tavanomaisessa aikataulussa, mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa kylvöt ovat jo ainakin viikon myöhässä.

Viileys hidastaa myös syysviljojen ja nurmen kevätlannoituksia.

Kylvölle suotuisa maan lämpötila on yli viisi asetetta. Suurin osa Savon pelloista on vielä roudassa.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos ja ProAgria

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Häiriökarhujen kolmikosta ei enää uusia havaintoja – uusi karkotusmääräys toiseen paikkaan

Yksi tärkeä asia ratkaisee, mistä Keskon pääjohtaja Mikko Helander, 60, ottaa hotellihuoneen Kuopiossa, ja se liittyy hänen lapsuuteensa

Kaksi loukkaantui myrkkyvuodossa Siilinjärvellä – vaurioita myös useisiin autoihin

Poliisi tutkii Väinölänniemen puukotusta tapon yrityksenä

Koulunpäättäjäisilta levisi käsiin Kuopiossa – puistoista löytyi sammuneita ja nyrkkien heiluttelijoita

Huoltoasema suljettiin kaasuvuodon vuoksi Siilinjärvellä

Juhlinta päättyi puukotukseen Kuopion Väinölänniemellä – uhri sairaalassa

Ruoka-avun hakija: "Jos joskus nirsoilen, että voikohan tätä tuotetta enää syödä, tytär sanoo, että totta kai"

Henkisen ja aineellisen tuen tarve on kasvanut korona-aikana – "Osa ihmisistä on saattanut viettää neljän seinän sisällä läpi kevään"

Puistoista on tullut baarien korvikkeita – moni nuori aikuinen uskoo, että illanvietot jatkuvat valomerkin jälkeen ulkona

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.