Viisi pohjoissavolaista koulua mukaan kokeiluun: "Opiskelijoilla suurempi vastuu yleissivistyksestään"

Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämään lukioiden tuntijakokeiluun lähtee mukaan viisi pohjoissavolaista lukiota. Mukana ovat Rautalammin lukio, Lapinlahden lukio, Siilinjärven lukio, Kuopion lyseon lukio ja Kallaveden lukio. Kaikkiaan kokeiluun haki reilu 30 koulua, joista 26 sai kokeiluluvan opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Osa hakijoista perui hakemuksensa tai se hylättiin. Kokeiluun ennakoitiin jopa 50 lukiota.

Noin sadan opiskelijan Rautalammin lukio on yksi pienimmistä kouluista, joka on mukana syksyllä käynnistyvässä kokeilussa. Rautalammin lukion vs. rehtori Mari-Anne Mielikäinen sanoo, että esimerkiksi lukion tarjoamia ratsastus- tai draamakursseja voi tuntijakokokeilun myötä sisällyttää enemmän opintosuunnitelmaan.

– Opiskelijat usein tuskailevat, että kaikki kiinnostavat kurssit eivät mahdu lukujärjestykseen. Kokeilussa he voivat rakentaa opinnot haluamallaan tavalla, tai sitten mennä perinteisen opintosuunnitelman mukaan. Kokeilulla olemme lähempänä erikoislukiota, jossa on jo nyt vähemmän pakollisia kursseja.

Täysin omavalintaisesti kursseja ei voi kuitenkaan ottaa, sillä valinnaisuus koskee ainoastaan reaaliaineita. Nekin on jaettu kahteen ryhmään, luonnontieteellisiin ja humanistisiin, ja kaikista ryhmistä on otettava yhdeksän kurssia. Kaikille pakolliset kurssit ovat uskonto ja terveystieto. Lukio on kuitenkin mahdollisuus suorittaa läpi esimerkiksi ilman yhtäkään historian kurssia.

Lapinlahden lukiossa toivotaan, että kokeilu houkuttelisi jopa lisää opiskelijoita kuntaan. Rehtori Juhani Sammallahti sanoo, että kokeilu antaa myös mahdollisuuden oman polun luomiseen.

– Opiskelijoilla on suurempi vastuu omasta yleissivistyksestään. Jos tästä tulee valtakunnallinen tapa, voisin kuvitella, että jotkut lukiot alkavat painottaa tiettyjä oppiaineita.