Viitostien liikenne sujuvoituu – Lapinlahden eteläpuolelle tulee uudet ohituskaistat

Viitostien liikenne sujuvoituu, kun Lapinlahden eteläpuolelle saadaan uusia ohituskaistoja. Siilinjärvi–Lapinlahti-välille suunnitellun ohituskaistaparin rakentamiseen varataan valtion ensi vuoden talousarvioon 5,75 miljoonaa euroa.

– Viitostie on sillä kohtaa ajoittain aika tukossa. Siellä on monta kymmentä autoa jonossa. Nyt saadaan yksi ohituskaistapari, mutta tottahan siihen pitää tehdä vielä toinen ja kolmas, mutta tämä on selvä parannus. Kauppakamarikin on ajanut Viitostietä parempaan kuntoon monta vuotta, kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä toteaa.

Pohjois-Savon ely-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttunen kertoo, että alustavasti on katsottu kolme vaihtoehtoista sijaintia, minne uudet ohituskaistat tulisivat.

Huttunen kannattaa keskikaiteellista ratkaisua, jossa olisi kaksi ohituskaistaa peräkkäin, vuorotellen kumpaankin suuntaan. Ohituskaistatie olisi yhteensä vajaan viiden kilometrin mittainen.

– Keskikaista lisää turvallisuutta. Jos se tehdään, sille tieosuudelle voisi ajatella talvella satasen nopeusrajoitusta. Ohituskaista lyhentää työssäkävijöiden matka-aikaa vähän, mutta on sillä myös psykologinen vaikutus, Huttunen sanoo.

Nopeimmillaan asia voisi edetä niin, että suunnitelmat saataisiin tehtyä ja hyväksyttyä ensi vuonna, jolloin rakentamaan päästäisiin vuonna 2020.

Huttunen arvioi, että vajaa kuusi miljoonaa euroa riittää, koska ohituskaistat rakennetaan olemassa olevalle tielle, eikä uutta tielinjausta tarvitse tehdä.

Lapinlahden ja Siilinjärven välillä on nykyisin yksi ohituskaista etelään päin menijöille. Lapinlahden ja Iisalmen välissä on ohituskaista pohjoiseen ajaville.

Savoon on tulossa rahoitus viidelle tiehankkeelle ensi vuonna. Tien 870 parantamiseen Rautavaaralle on luvassa 850 000 euroa. Saikarintien peruskorjaukseen välillä Vaajasalmi–Tervamäki on tulossa 800 000 euroa.

Mustavirrantien, Haatalantien ja Tuovilanlahdentien peruskunnostukseen Maaningalla varataan 500 000 euroa.

Vieremällä Ponssen ja kumppaniyritysten muodostaman tehdasalueen ja kantatien 88 välisen osuuden perusparantamiseen on luvassa 100 000 euroa.

Summat ovat valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmien eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten sopimia. Valtiovarainvaliokunta tekee niistä vielä päätöksen, ja lopullisesti tierahoista päättää eduskunta ennen joululomalle lähtöään.

– Hallituspuolueet määrittelevät, mikä on linja ja pitävät huolen, että budjettiäänestyksissä äänestetään oikein. Pitäisin erikoisena, jos asia ei mene tällaisena eteenpäin, kun hallituspuolueet ovat tämän takana, Eestilä sanoo.

Liikennehankkeisiin varataan ensi vuodelle yhteensä 23,5 miljoonaa euroa koko maahan.

Savoon tulee tierakentamista kahdeksalla miljoonalla eurolla ja koko Savo-Karjalan vaalipiiriin 9,4 miljoonalla.

– Saadaan itäsuomalaiset olla tyytyväisiä. Alueen kansanedustajien yhteistyö sujui erittäin hyvin. Huutoihin on nyt vastattu, Eestilä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.