Viitostien liittymiä parannetaan Siilinjärven pohjoispuolella

Meiltä on jo usko mennyt virkamiehiin, kun siitä on ratkutettu vuosikausia, sanoo Hannu Lähdesmäki kuultuaan, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta on esittänyt 1,5 miljoonaa euroa Viitostien liittymien liikenneturvallisuuden parantamiseen Siilinjärven pohjoispuolella.

Määräraha kattaa kuuden kilometrin pätkän, joka alkaa moottoritien päästä Pyylammin risteyksestä ja päättyy Hoikintien risteykseen.

Tieosuudella on sattunut kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin 3,5 onnettomuutta vuosittain. Kymmenvuotisjakson aikana turmissa on loukkaantunut parikymmentä ihmistä ja kuollut pari.

Liikenneturvallisuuden parantamista on suunniteltu pitkään. Ensimmäinen yleissuunnitelma välille Siilinjärvi–Pöljä on vuodelta 1990, ja sen tuorein päivitys vuodelta 2010.

– Nyt on jo kolmas moottoritie tulossa, tuskailee Lähdesmäki, joka asuu Aappolassa Varpaisjärventien risteyksen tuntumassa.

Nyt esitetty 1,5 miljoonan euron määräraha on ensiapua, sillä yleissuunnitelman mukaisen hankkeen kustannusarvio on lähes 34 miljoonaa euroa.

– Pyylammin ja Hoikin välillä on alustavasti kahdeksan kohdetta, joiden liikenneturvallisuutta parannetaan, kertoo yksikön päällikkö Mirko Juppi Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

– Teemme tämän vuoden aikana tarkemmat suunnitelmat. Rakentamaan päästään vuonna 2018.

Jupin mukaan keskeiset kohteet ovat Pyylammin, Varpaisjärventien ja Hoikintien risteykset.

Liittymiin tehdään mahdollisesti väistötilaa vasemmalle kääntyvälle liikenteelle tai oikealle kääntyvä kaista muutetaan välikaistalliseksi, Juppi kertoo.

– Myös yksityisteiden liittymiä parannetaan ja yhdistellään niitä poistamalla samalla osa tai siirretään linja-autopysäkkejä turvallisempiin paikkoihin.

Jupin mukaan suuren Siilinjärvi–Pöljä-kehittämishankkeen toteuttamisesta ei ole tietoa.

– Mitään massiivisia toimia ei kannata ennen sitä ruveta tekemään.

– Se on kuitenkin vielä sen verran kaukana, että pyritään ennen sitä kevyempiä toimenpiteitä tekemään.

Vilkkaasti liikennöity

Viitostiellä Siilinjärven ja Pöljän välillä kulkee 5 700–8 400 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Ennusteen mukaan 2030 vuorokausiliikenne on 7 600–11 200 ajoneuvoa.

Tie on korkealuokkaiseksi valtatieksi liian kapea, mäet jyrkkiä ja liittymiä liian tiheässä.

Ohituspaikkoja ei juuri ole. Nopeusrajoitus on suurimmaksi osaksi 80 kilometriä tunnissa.

Vuosina 2006–2015 osuudella on sattunut vuosittain keskimäärin 3,5 onnettomuutta, loukkaantunut 1,9 ja kuollut keskimäärin 0,19 ihmistä vuodessa.

Valtiovarainvaliokunta on esittänyt 1,5 miljoonaa euroa liittymien turvallisuuden parantamiseksi. Määräraha on suurin eli neljännes valiokunnan lisärahoituksesta perusväylänpitoon Suomessa.