Vuoden lähiruokateko tehtiin Etelä-Savossa

Mikkeliläinen lähiruokayritys Otava Food Factory on palkittu Vuoden lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingissä.

Otava Food Factory on vasta vuoden 2016 alussa perustettu yritys, jonka toimintaan kuuluu lähiruokatehtaan lisäksi ravintola Bistro Vilee, kahvila ja leipomo, catering-toimintaa ja street food -vaunu. Osakkaina on mukana myös paikallisia tuottajia, joiden tuotteita yritys käyttää.

Valintaan vaikuttikin raadin mukaan yrityksen laaja-alaisuus ja kasvuhalukkuus. Yritys tuo lähiruoan helposti saataville myyntikanaviensa kautta. Sesongin mukaiset huippuraaka-aineet ja vahva osaaminen ovat yrityksen arvopohjana, perustelee raadin puheenjohtaja, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Viljasen mukaan yritys on hyvä esimerkki myös tuottajien yhteistyöstä, jolla otetaan omaan hallintaan koko ruokaketjun toiminta pellolta pöytään.

– Meille lähiruoka oli helppo valinta. Se tuo mukanaan paljon hyviä oheisvaikutuksia. Tuottajat saavat paremman korvauksen tuotteistaan, kuljetusmatkat ovat lyhyitä, voimme saada meille räätälöityjä tuotteita ja raaka-aineita ja tuottajat ovat tuttuja, sanoo Otava Food Factoryn toimitusjohtaja Ilkka Arvola.

Arvola näkee suurimpana lähiruoan käytön esteenä varteenotettavien myyntikanavien puutteen. Siksi Otava Food Factory on lähtenyt kehittämään nopeasti uusia kanavia.