Vuoronumerot eivät riitä leipäjonon häntäpäähän Kuopiossa: "Nuorten määrä jonossa on lisääntynyt paljon"

Selkäongelmat veivät kuopiolaisen Pasi Nyyssösen, 42, työkyvyttömyyseläkkeelle jo varhain. Lyhyeltä työuralta kertyneet ansiot eivät riittäneet isoon eläkkeeseen ja raha on sen vuoksi usein melko tiukoilla. Hän on jonottanut joka viikko nyt noin vuoden verran leipäjonossa Kuopion ruoka-apu ry:n hyväntekeväisyytenä jakamia elintarvikkeita.

– Täällä on monenkirjavia ihmisiä, joista kaikilla on jokin tarina. Jokainen voi joskus tipahtaa ja tarvita apua, riippumatta siitä mihin yhteiskuntaluokkaan kuuluu, Nyyssönen muistuttaa.

Leipäjonon pituus on Kuopiossa hiljalleen kasvanut. Maanantaiaamuna jonossa Lapinlinnankadulla oli ihmisiä korttelin ympäri tuomiokirkon ohi aina Minna Canthin kadulle asti. Jonon pituus oli 180 avuntarvitsijaa jo ennen kuin päivän vuoronumeroita alettiin jakamaan.

Suuremmalle määrälle ruokaa ei riittäisikään.

– Meillä ei ole kaikille lappua antaa. Nuorten määrä jonossa on lisääntynyt paljon ja kynnys lähteä leipäjonoon on madaltunut aiemmasta. Jos lapsiperheen jääkaapissa palaa vain valo, niin pakkohan se on lähteä jonottamaan, ruuan jakelusta vastaava vapaaehtoistyöntekijä Harri Miettinen kertoo.

Lue lisää tiistain 6.6. Savon Sanomista.