Yhä useampi osallistuu turvallisuuskurssille

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen turvallisuuskoulutusten osallistujamäärät ovat kasvaneet huomattavasti.

Viime vuonna pelastuslaitoksen kursseille osallistui yli 15 600 henkilöä, mikä oli uusi ennätys. Tänä vuonna jo nyt turvallisuuskoulutettavia on ollut lähes 7 000.

Sama ilmiö on nähtävillä koko maassa. Pelastuslaitosten turvallisuuskoulutusten kuten etenkin alkusammutus- ja turvakorttikoulutusten osanottajat määrät ovat kasvaneet.

- Onnettomuuksiin varautumiseen herätään yleensä vasta, kun jotain isoa tapahtuu, koulutuspäällikkö Kauko Laurila Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

- Esimerkiksi Japanin tsunami ja ydinvoimalaonnettomuus ovat vaikuttaneet koulutusten kysyntään.

Kun uutiskuvista näkee, että myrskyt, tulipalot ja sähkökatkot voivat horjuttaa kehittynyttäkin yhteiskuntaa vakavasti, yritykset ja yhteisöt heräävät miettimään, miten oma varautuminen edes pienempiin arjen yllätykseen on hoidettu.

- Kouluttautuneella ihmisillä on mahdollisuus auttaa itse itseään ja lähimmäisiään. Se on tärkein lähtökohta, Laurila sanoo.

Myös esimerkiksi koulusurmat ovat lisänneet koulutustarvetta, kun useilla ammattialoilla on lisätty pakollisia turvallisuuskoulutuksia ja varautumista esimerkiksi avun hälyttämiseen ja tulipalossa toimimiseen.

Uusi osasto

Pohjois-Savon pelastuslaitos on koonnut koulutustarjontaansa uuden koulutusosaston tehtäväksi. Laurila, ylipalomies Seppo Hiltunen ja palomies Kari Halonen kouluttavat päätyökseen etenkin yritysten henkilökuntaa.

Tarvittaessa kouluttajina toimivat myös laitoksen työvuorojen palomiehet.

Työvuoron palomiehestä kouluttajaksi siirtynyt Halonen sanoo, että kokemukset peruspalomiehen työstä ovat kurssien pitäjälle eduksi.

- Kun koulutuksissa kertoo oikeita esimerkkejä ambulanssin ja paloauton penkiltä, niitä kuunnellaan tarkkaan.

Halonen ja Hiltunen kertovat, että koulutuksista kysytyimpiä ovat kurssit, joissa käydään läpi oikea toiminta palotilanteessa sekä hätäensiapukoulutukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.