Yhdeksän kuukauden ikäinen sankarikoira saattoi pelastaa omistajansa hengen – "Kira virtsasi naamalleni"

Kuopiolainen Sinna Suhonen heräsi tiistain vastaisena yönä noin kello 2.00. Hän ihmetteli, miksi heidän koiransa, yhdeksän kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Kira, ravaa levottomana ympäri pariskunnan makuuhuonetta.

Ensin Sinna ei välittänyt, mutta noin kello 3.20 Sinna heräsi uudestaan siihen, että Kira virtsasi hänen päälleen. Sinna yritti herätellä miestään, Juha Suhosta ja kertoa, että lakanat pitää vaihtaa.

– Kira virtsasi naamalleni, hän yritti selittää miehelleen.

Juha ei kuitenkaan ei reagoinut normaalisti, ei vastannut kysymyksiin eikä meinannut pysyä hereillä, ja Sinna ymmärsi, mistä on kyse. Juha on sairastanut 20 vuotta tyypin 1 diabetesta, eikä kerta ollut ensimmäinen, kun Juhan tauti aiheuttaa ongelmia. Aiemmin tänä vuonna Juha joutui sairaalaan liian korkean verensokerin takia.

Sinna sai herätettyä Juhan, joka kertoo muistavansa, että oli herännyt ja mitannut verensokerinsa, mutta mittari oli näyttänyt low, joka tarkoittaa, että verensokeripitoisuus on poikkeuksellisen matala.

– Tuntui siltä, että en pystynyt seisomaan kunnolla. Lähdin silti keittiöön syömään, mitä käteeni sain.

Hänen verensokerinsa on ennenkin laskenut matalalle keskellä yötä, mutta aiempina kertoina hän on herännyt pahoinvointiin, mutta tällä kertaa niin ei käynyt. Juha kuitenkin korostaa, että välitöntä vaaraa hänellä ei ollut, koska hän pystyi itse toimimaan.

– En tiedä, miten olisi käynyt. On kuitenkin hyvä, että heräsin.

Hypoglykemia eli matala verensokeri voi pitkään jatkuneena johtaa insuliinisokkiin, joka puolestaan voi äärimmillään aiheuttaa tajuttomuuden, sydänkohtauksen, kooman tai jopa kuoleman. Juha tiedostaa, että Kira saattoi pelastaa hänen henkensä.

– Vaikea kuvitella, että olisi sattumaa, että koira virtsaa omistajan päälle samaan aikaan, kun omistajista toinen on miltei tajuton.

Suomessa hypokoiria, jotka aistivat omistajansa verensokerin vaihtelun, on koulutettu vuodesta 2009. Tarvittaessa hypokoirat muun muassa herättävät omistajansa ja hakevat tälle verensokerimittarin, pientä syötävää tai juotavaa. Kira ei kuitenkaan – ainakaan virallinen – hypokoira ole.

Kuva: Juha Poutanen

Pian Juha nukahti uudestaan, ja Sinna jatkoi hänen verensokerinsa mittaamista laitteella, jolla diabeetikon verensokeripitoisuuksia voi mitata reaaliaikaisesti ilman, että tarvitsee ottaa pistonäytettä.

– Juhan vointi alkoi parantua ja jäin hetkeksi seuraamaan Juhan vointia. Sen jälkeen jatkoimme unia, Sinna summaa yön tapahtumia.

Juha arvelee, että syy matalaan verensokeriin on se, että hänen insuliinilääkkeensä oli vaihdettu hiljattain. Lääkkeen vaihdon yhteydessä he saivat ohjeet insuliinin annosteluun.

– Olemme yrittäneet löytää oikeaa määrää insuliinia.

Pariskunta palkitsi Kiran heti yöllä muutamalla nakilla ja hemmottelulla.

– Vaikka Kira ei sitä ymmärräkään, olen sanonut hänelle pari kertaa, että kyllä sinä taisit henkeni pelastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

"Nastakenkien myynti ollut nelinkertainen"

Maahanmuuttajista koulitaan kielitaitoista työvoimaa Savoon

Lämpöennätykset lähellä paukkua – Kuopion seudulle luvassa aamuyöllä +7 astetta

Apua ahdistukseen voi hakea kuvien kautta – "Syömishäiriötä sairastaneen kanssa kehon maalaaminen oli mielenkiintoinen tehtävä"

Yrittäjän syytetään pimittäneen verottajalta yli 320 000 euroa – Mies kiistää kaiken mahdollisen syytteistä

Kuopiolaismies haki Kouvolasta huumeita myyntiin Kuopioon

Nilsiän Pakkasjuhla siirtyy maaliskuulle

Kuopiossa pääsee sähköbussin kyytiin jo ensi vuonna

Kurkimäen ja Hiltulanlahden väliset uudet putket otetaan käyttöön: Kuopion Vesi varoittaa mahdollisista vedenlaatuhäiriöistä

Vuoden parhaan juhlajuoman palkinto Suonenjoelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.