Yhdistysväki urakoi tieteelle

Yksittäisten kansalaisten ja heitä lähellä olevien yhdistysten merkitys Itä-Suomen yliopiston varainhankinnassa on merkittävä.

- Innostus ylitti odotuksemme, sanoi Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen, kun Kuopion Isänmaallinen seura, Suonenjoen taideseura sekä kuopiolaiset konserttijärjestäjät Pekka Vienola ja Outi Vuorikari lahjoittivat hyväntekeväisyystempauksiensa tuoton.

Osa lahjoittajista on alumneja eli entisiä opiskelijoita, mutta tukijoissa on Vartiaisen mukaan yllättävän paljon myös sellaisia, joilla ei ole ollut opiskelu- tai työsuhdetta kumpaankaan edeltäjäyliopistoon Kuopiossa, Joensuussa tai Savonlinnassa.

Yliopistoa tukeneiden parinkymmenen yhdistyksen ja noin 600 kansalaisen lahjoitusten yhteenlaskettu summa on 275 000 euroa. Valtion 2,5-kertaisen vastinrahan ansiosta tästä kertyy lähes miljoonan euron sijoitus Itä-Suomen yliopiston peruspääomaan.

- Se on hyvä lisä tutkimusmäärärahoista kilpailevalle tiedeyhteisölle. Tämän suuruusluokan summa mahdollistaa esimerkiksi parin viisivuotisen professuurin perustamisen, Perttu Vartiainen laskeskeli.

Tuntuvan euromäärän lisäksi rehtoria ilahduttaa se, että taloudellisesti vaikeana aikana näinkin monet ovat halunneet tukea yliopistoa.

Se kertoo Vartiaisen mielestä, että Itä-Suomessa ymmärretään yliopiston merkitys alueen elinvoimatekijänä.

Itä-Suomen yliopiston varainhankinnalla on nyt koossa runsaat 5,2 miljoonaa euroa. Sijoittamistapaa Vartiainen ei vielä ennakoi.

Summa karttuu ensi perjantaina, kun kuopiolaismuusikot järjestävät Hanki hyvä joulumieli -konsertin Kuopion kaupungintalolla.