Yksin autoileminen tarkkaan harkintaan

Bensan ja dieselin hinnan kipuaminen yli 1,5 euron tuntuu kovimmin bensa-autolla työmatkojaan ajavan kukkarossa. Linja-autolippuihin nousu tulee viiveellä, koska taksankorotusta on anottava liikenne- ja viestintäministeriöltä.

Kuopion kaupunki on varannut tälle vuodelle lipputukeen 2,06 miljoonaa euroa. Asukasta kohden tuki on 26 euroa eli lähes saman verran kuin Jyväskylässä, jossa se on asukasta kohden 28 euroa.

Suurissa kaupungeissa tukisummatkin ovat suuria: Helsingissä noin 180, Turussa 60 ja Tampereella 45,4 euroa asukasta kohden.

Kuopion kaupunki ei ole varautunut lisäämään tukea joukkoliikenteelle, vaikka Linja-autoliitto on jättänyt ministeriölle kuuden prosentin taksankorotusesityksen.

- Mitään tietoa ei vielä ole, meneekö korotus suoraan asiakashintoihin vai nostaako kaupunki tukiosuuttaan. Paine on kova myös nostaa ostoliikenteen ja haja-asutusalueiden tukea, sanoo suunnitteluinsinööri Seija Pasanen Kuopion teknisestä virastosta.

Pelkkien työmatkakulujen osalta bussikyyti seutulipun turvin on kilpailukykyinen vaihtoehto. Siilinjärveltä Kuopioon kulkeva laittaa bensa-auton polttoainekustannuksiin päivässä hieman yli 6 euroa. Bussia käyttävä pääsee 4,30 eurolla.

- Varmasti alkaa miettiä bussia vaihtoehtona, jos kulkee yksin autolla. Ainakin minä miettisin, pohtii KYSillä töissä käyvä ja Siilinjärven keskustassa asuva Minna Sorsa.

Sorsalla ei ole autoa, eikä hän aio sitä ostaa. Ei vähiten yli 1,5 euroon kivunneen bensan hinnan vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.