Yksinhuoltajaisä Perheentalolla: "Huolehdin tyttärestäni yksin, joten pääsen harvoin käymään ulkona"

On hienoa, että tänne on tullut paikka, jonne monet vanhemmat voivat tulla lastensa kanssa, tumasi yksinhuoltajaisä Jonathan Hill Kuopion Perheentalon avajaisissa tiistaina.

– Huolehdin tyttärestäni yksin, joten en pääse kovin usein käymään ulkona ja tapaamaan uusia ihmisiä. Siksi on hienoa, että tyttäreni voi leikkiä täällä muiden lasten kanssa ja minä voin tutustua muihin vanhempiin. Uskon, että se auttaa minua myös suomenkielen oppimisessa, viisi vuotta sitten Iso-Britanniasta Suomeen muuttanut Hill kertoo.
 

Kohtauspaikkana toimiminen onkin Kuopion Perheentalon koordinaattorin Johanna Marttisen mukaan talon tärkeimpiä tarkoituksia.

– Tämä on tila, johon isät ja äidit voivat tulla lapsen kanssa vähän niin kuin omaan olohuoneeseen.

Taloon tuleminen on pyritty tekemään perheille mahdollisimman helpoksi sillä, että toiminta on maksutonta ja sijainti on keskeisellä paikalla kauppakeskus Apajassa.
 

Perheentalossa on tarkoitus myös mahdollistaa perheiden ja eri tukijärjestöjen kohtaamisia. Talo tuo saman katon alle yhteensä 20 järjestöä, joiden yhteistyöverkosto toteuttaa toimintaa.

– Luomme yhteistyössä yhden paikan, jonne ei ole kynnystä tulla. Näin voidaan olla lähempänä perhettä. Kävijöiden kanssa voidaan keskustella ja tarpeen vaatiessa ohjata heitä yhteistyöverkoston toimintaan ja palveluihin, Marttinen sanoo.

Toiminta on ammattimaista, sillä perheentalon neljä työntekijää ovat kaikki sosiaalialan osaajia. Lisäksi siellä on harjoittelussa opiskelijoita ja järjestöjen vapaaehtoiset auttavat kunkin järjestön oman toiminnan pyörittämisessä sekä tapahtumien järjestämisessä.
 

Perheentalo on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–14. Sen tiloihin kuuluu leikkihuone, rauhallisempi ryhmähuone ja keittiö, jossa voi syödä omia eväitä.

Talolla on iltaisin ryhmätoimintaa, kuten erilaisia vertaistukiryhmiä. Perheentalolla on myös kirjastoauton mukana kiertävää toimintaa. Toimintaa aiotaan järjestää myös neljälle asukastuvalle ympäri kaupunkia.