Yksityiset päiväkodit perivät Kuopiossa jopa 840 euron lisämaksuja vuosittain – "Maksan mielelläni ylimääräistä"

Kun yksityinen päiväkoti tarjosi kuopiolaiselle Mia Pyyköselle sopimusta, jossa 290 euron palvelusetelimaksun päälle tuli 70 euron lisämaksu kuukaudessa, Pyykönen ei epäröinyt pistää nimeään alle.

Pyykönen tiesi mitä halusi: hän työskentelee kansainvälisessä myyntityössä, ja hänellä on vieraskielisiä perhetuttuja. Niinpä hän halusi Väinö-poikansa kielikylpyyn, maksoi mitä maksoi.

Poika käy nyt kolmatta vuotta Kuopion englantilaista leikkikoulua. Hän on nyt esikoulussa.

– Koen, että saan rahalleni vastinetta, sillä toiminta on kielellisesti hyvin opettavaista. Maksan mielelläni ylimääräistä, Pyykönen sanoo.

Englantilaisen leikkikoulun perimät lisämaksut ovat Kuopion kalleimmat. Savon Sanomat selvitti, millaisia lisämaksuja Kuopiossa toimivat yksityiset päiväkodit keräävät asiakkailtaan.

Kävi, ilmi että lisämaksuja peritään useimmissa päiväkodeissa. Lisämaksujen haarukka on leveä, 9–70 euroa kuukaudessa.

Maksut koskettavat Kuopiossa monia perheitä, sillä yksityinen päivähoito on kasvanut 2010-luvulla voimakkaasti sen jälkeen, kun kaupunki otti käyttöön palvelusetelin varhaiskasvatuksessa.

Yksityisten osuus Kuopion päiväkotipaikoista on jo 22 prosenttia eli lähes neljännes, kertoo yksityisen päivähoidon palveluohjaaja Arja Heiskanen.

– Meillä on sääntökirja, jossa kerrotaan asiakkaille ja palveluntuottajille, millaista palvelua kaupunki edellyttää. Lisämaksuissa edellytys on, että sopimusta tehtäessä kerrotaan perheille, miksi niitä peritään, Heiskanen kertoo.

Lue myös: Päiväkotien lisämaksuille ei ole kattoa
 

Lisämaksut nousivat keskusteluun helmikuussa, kun tuli ilmi, että yksityinen päiväkotiketju Touhula on perinyt Kuopiossa kahdessa päiväkodissa 37 euron lisämaksua kuukaudessa. Touhula ilmoitti laskevansa maksuja.

Nyt lisämaksu on Touhulan kaikissa Kuopion päiväkodeissa sama, yhdeksän euroa kuussa. Ketjuun kuuluu Kuopiossa seitsemän päiväkotia.

Touhula ei yksilöi, mihin maksuja kerätään, vaan viestintäjohtaja Ossi Ahdon mukaan lisämaksut ovat ”osa kokonaisuutta, jolla katetaan päiväkodin kustannuksia”.

– Lisämaksut perustuvat toiminnan kustannuksiin. Pääosa kokonaiskustannuksista liittyy palkkoihin ja kiinteistöihin, Ahto sanoo.

Hän kertoo, että asiakkaita eli lasten vanhempia informoidaan lisämaksuista sopimuksen teon yhteydessä.

Kuopiolainen Pikku Leijona on kasvattanut palveluntuotantoaan viime vuosina nopeasti. Päiväkoteja on Kuopiossa kuusi.

Pikku Leijona perii lapsista 20–35 euron lisämaksuja kahta päiväkotia lukuun ottamatta. Maksuja peritään muun muassa paikan päällä valmistettavan ruoan ja luonto- ja liikuntapainotteisen toiminnan kustantamiseen, kertoo päiväkodinjohtaja Kirsi Tuppurainen.

– Esimerkiksi kolmessa päiväkodissa annetaan kielikylpyä, ja Luonnossa kotonaan -toimintamalli vaatii koulutetun henkilökunnan, ja siitä maksetaan jäsenmaksua. Samoin Metsämörri-toimintaan koulutetaan. Lisämaksuista kerrotaan vanhemmille jo hakuvaiheessa.

Mia Pyykönen sanoo ymmärtävänsä, että kaikki eivät mielellään maksa lisämaksuja.

– On sääli, että kaikissa kaupunginosissa ei ole tarjolla lisämaksuttomia vaihtoehtoja. Kaikki eivät sellaista varmasti purematta niele.

Pyykönen vakuuttui itse viime kesänä, että lisämaksuja on kannattanut pulittaa. Silloin kylässä oli hänen amerikkalainen siskonsa, joka ei puhu suomea.

– Väinö katsoi hänen kanssaan Simpsoneita ja Star Warsia. Silloin hän sai ahaa-elämyksen ja ymmärsi, mitä hyötyä päiväkodissa opitusta kielestä voi olla.

Lisämaksut

Vain yksi yritys ei peri lisähintaa

Kristillinen päiväkoti Timantti: lisämaksu 25 eur/kk. Lisämaksu on per perhe.

Kuopion englantilainen leikkikoulu: lisämaksu 70 eur/kk.

Musiikkipäiväkoti Priimi: lisämaksu 17,50–35 eur/kk. 17,50 on osapäivähoidon lisähinta (0–20 tuntia/vko).

Norlandia-luontopäiväkodit: lisämaksu 10 eur/kk.

Pikku Leijona: lisämaksu 20–35 eur/kk. Kahdessa päiväkodissa ei lisämaksua.

Pilke-päiväkodit: ei lisämaksua.

Steiner-päiväkoti Pikku-Saima: lisämaksu 20 eur/kk. Lisämaksu on luomuruuasta.

Touhula-päiväkodit: lisämaksu 9 eur/kk. Lisämaksu 15 pv sopimuksessa 6,75 eur alle 3-vuotiailla ja 4,50 eur yli 3-vuotiailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Sekava nainen oli ajaa vakavia kolareita valtatiellä

Tulipalo aiheutti vesivahingon kerrostaloon Kuopion keskustassa

Sää vaikuttaa jälleen Kuopion pakkasjuhlaan: viime vuonna oli liian kylmä, nyt vaarallisen liukasta

Petteri Tikkaselle Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto

Englanninkieliset korkeakouluohjelmat kiinnostavat nyt Itä-Suomessa: hakijamäärät kasvoivat merkittävästi

Parhaana iltana Kojootissa kävi jopa 2 000 ihmistä – Yli 10 vuotta portsarina ollut Marko Kärkkäinen muistaa ajan, kun ihmisiä oli neljässä jonossa Savonkadulle saakka

Sarjatönijä jäi viimein kiinni – ehti säikytellä ihmisiä aamun pimeydessä Kuopiossa

Yläkoululaisten riita kärjistyi uhkaukseen – poliisi puhutti uhkauksesta epäillyn nuoren Iisalmessa

Pelastuslaitos keräsi 200 litraa polttoainetta talteen maasta – onnettomuus haittaa liikennettä vielä muutaman tunnin Pieksämäellä

Kuopiolaistutkija todistaa ilmaston lämpenemisvauhdin ja listaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.