Yleisölle järjestetään näytösoikeudenkäynti - myös poliisit ja ensihoito esillä lauantaina

Pohjois-Savon käräjäoikeus järjestää poikkeuksellisesti yleisölle mahdollisuuden seurata, mitä oikeudenkäynnissä tapahtuu, kun Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on avoimet ovet ensi lauantaina.

Käräjäoikeudessa Kuopiossa ja Iisalmessa järjestetään näytösoikeudenkäynnit, jota yleisö voi seurata. Oikeudenkäynnin aiheena on pahoinpitely.

Näytösoikeudenkäynti kestää noin puoli tuntia ja se järjestetään päivän aikana useita kertoja.

Käräjäoikeuteen voi tutustua lauantaina kello 10–15. Paikalla esitellään myös tuomioistuinsovittelua. Kuopiossa mukana ovat myös Rikosuhripäivystys ja kaupungin sovittelutoimisto.

Kuopion ja Iisalmen kanslioiden avoimet ovet ovat osa Suomen valtionhallinnon Suomi 100 -teemavuotta.

Näytösoikeudenkäynnit ovat koko Suomessa uusi tapa esitellä käräjäoikeuden toimintaa yleisölle.

Samaan aikana avoimet ovat myös Itä-Suomen hovioikeudessa Minna Canthin katu 64:ssa, jossa on sekä hovioikeuden että Itä-Suomen hallinto-oikeuden väkeä kertomassa työstään ja vastaamassa kysymyksiin.

Kuopion ja Iisalmen tapahtumat ovat valtakunnallisesti harvinaisia mahdollisuuksia yleisölle, sillä yhtä aikaa vastaavat avoimet ovet ovat myös vain korkeimmassa oikeudessa ja oikeusministeriössä Helsingissä sekä Espoon ja Tuusulan käräjäoikeuksissa.

Keskustelua turvallisuudesta

Lauantaina myös poliisi ja ensihoito ovat Kuopiossa laajasti esillä, sillä kauppatorilla vietetään Poliisin päivää ja ensihoidon juhlavuotta.

Poliisin päivässä esillä on poliisiautoja, poliisimoottoripyörä, sormenjälkien ottopiste lapsille sekä tietoa etenkin nettipetoksista.

Viime aikaisten tapahtumien vuoksi poliisi on myös ylipäätään tavattavissa torilla ja valmis juttelemaan turvallisuudesta yleensä, poliisin toiminnasta ja ottamaan vastaan toiveita ja vihjeitä. Poliisi on esillä ja tavattavissa torilla lauantaina kello 11–14.

Palomiehet ja ensihoitajat ovat samalla torilla kello 10–14. Teemana on ensihoidon 100-vuotisjuhlavuosi Kuopiossa.

Sen kunniaksi Pohjois-Savon pelastuslaitos tuo torille sekä vanhan historiallisen UKK-ambulanssin että uusimman nykyaikaisen ambulanssin ensihoitajineen.

Pelastuslaitos toivoo yleisön kertovan paikalla omia muistojaan sairaankuljetuksen ja ensihoidon historian varrelta Kuopiosta.

Kuopion torilla on lauantaina tarjolla myös tietoa varautumisesta, kun Kuopion kaupunki, Savon Voima, Kuopion vesi ja Kuopion energia järjestävät Pahasti poikki -teemapäivän kello 9-14. Varautumista opastetaan esimerkiksi pitkien sähkökatkojen varalle.

VPK:n tallilla avoimet ovet

Oikeus- ja turvallisuustoimijoiden suurpäivän huipentaa vielä se, että Kuopion VPK juhlii lauantaina 140-vuotisjuhlaansa avoimien ovien päivällä Kelloniemessä palokunnan tallilla Kellokuja 1:ssä. Paikalla voi vierailla kello 10–14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.