Yli 15 prosenttia naisista tupakoi raskauden alussa - häkämittarien käyttöä ajetaan pakolliseksi neuvoloissa

Raskaana olevien suomalaisnaisten tupakointi on pysynyt korkealla tasolla. Äitien tupakointia ei ole saatu vähennettyä, vaikka tupakan myyntiin ja käyttöön on tullut vuosien varrella useita rajoituksia.

Myöskään uusi tupakkalaki ei puutu suoraan äitien tupakointiin.

Yli 15 prosenttia naisista tupakoi raskauden alussa. Heistä vajaa puolet lopettaa tupakoinnin raskauden aikana.

Tämän on selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Useat terveydenhuollon ammattilaisjärjestöt ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto ajavat häkämittarien ottamista pakollisiksi välineiksi muiden neuvolarutiinien joukkoon.

Hankkeen vetäjänä toimiva naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola kertoo, että tavoite on edelleen voimassa, vaikka ministeriö ja THL eivät ole asiaan reagoineet.

– Tavoitteena on saada häkämittari Käypä hoito -suosituksiin.

Kekseliäät keinot käyttöön

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola sanoo, että tupakoinnin vähentämisessä on tärkeintä tuen antaminen. Hänen mielestään häkämittari on vain yksi keino muiden joukossa.

– Kyllä tässä kannattaisi olla innovatiivinen ja kaikkia keinoja käyttää, koska kyse on lapsen, äidin ja isänkin terveydestä, sanoo Paavola.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa häkämittarit ovat jo laajalti käytössä. Saarivaltio on myös tarjonnut tupakoinnin lopettaville äideille taloudellisia tukea, kuten lahjakortteja esimerkiksi ruokakauppoihin. Paavola ei tyrmää ajatusta.

Kuopiossa mittarit kolmessa neuvolassa

Kuopiossa otettiin kesäkuun alussa käyttöön ensimmäiset häkämittarit. Mittarit saatiin lahjoituksena Kuopio–Kallaveden Rotaryklubilta, joka keräsi rahaa mittareihin parin vuoden ajan kirjamyynnin ja kuusen istutuksen avulla.

Yksi mittari lahjoitettiin myös Rautavaaralle, koska paikallinen riistanhoitoyhdistys osallistui istutustalkoisiin.

Lahjoitushanketta vetäneen Markku Miettisen mukaan yhden mittarin hinta on 400 euron hujakoilla.

Uutta mittaria neuvolakäynnillä testanneen Janni Lyytisen mukaan häkämittarin käyttö on hyvä ajatus, vaikka hän ei itse tupakoikaan.

– Motivoiminen on hyvästä. Itse en voisi kuvitella ottavani mitään riskiä tupakoimalla, sanoo puolivälissä raskautta oleva Lyytinen.

Ylä-Savossa hyviä kokemuksia

Parin vuoden ajan Ylä-Savon soten alueella käytössä olleet häkämittarit ovat kätilö Ansu Falckin mukaan saaneet hyvän vastaanoton odottavilta äideiltä.

Puhaltaminen on äideille vapaaehtoista kaikissa muissa neuvoloissa, paitsi Kiuruvedellä, missä kaikki äidit puhallutetaan järjestelmällisesti. Tupakoivien äitien määrä onkin siellä romahtanut parissa vuodessa.

Falckin mukaan mittarien käyttö on herättänyt kiinnostusta muuallakin Suomessa, ja Ylä-Savoon on tullut tiedusteluja mittarien toiminnasta.

– Mittaaminen motivoi selkeästi äitejä lopettamaan, sanoo Falck.

Hänen mukaansa mittarin teho perustuu siihen, että sen avulla äiti tai isä näkevät itse, millaisia riskejä heidän tupakointinsa sikiölle aiheuttaa.

Falckin mielestä tärkeintä on, että äidit tiedostavat tupakoinnin riskit, puhallutettiinpa heitä tai ei.

– Se pieni kaveri vatsassa tietää, jos äiti tupakoi, vaikka äiti polttaisi muilta salaa.