Yli 30 miljoonan euron psykiatriataloa suunnitellaan Puijon sairaalan kylkeen

KYSin Puijon sairaalan yhteyteen on suunnitteilla psykiatriatalo, jonka kustannusarvio on noin 33,5 miljoonaa euroa. Tavoitteena on ottaa uudet tilat käyttöön vuonna 2021.

Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi keväällä hankesuunnitelman jatkosuunnittelun pohjaksi. Sen mukaan kiinteistö sijoittuisi Kaarisairaalan taakse.

– Puijon sairaalan koilliskulmalle se on tulossa, mutta paikka ja tilaohjelma tarkentuvat kesän aikana, kertoo KYSin kiinteistöjohtaja Pekka Turunen.

Psykiatriataloon tulee tilat KYSin psykiatrian vuodeosastoille, sekä avohoitotilat aikuis- ja nuorisopsykiatrialle. Uudisrakennus mahdollistaa psykiatrisen päivystyksen niveltymisen KYSin yhteispäivystykseen.

Psykiatriataloa suunnittelevat Arkkitehdit Kontukoski Oy ja Raami Arkkitehdit Oy.

– Tarkoitus on, että sairaanhoitopiiri voi päättää asiasta vuoden loppuun mennessä, jotta rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.

Laskelmien mukaan psykiatriataloon tarvitaan sairaansijoja koko Pohjois-Savon tarpeisiin yhteensä 104 kappaletta. Pohjois-Savossa on nyt 134 sairaansijaa. Niistä Iisalmessa ja Varkaudessa on yhteensä 45; kummassakin yksi vuodeosasto.

Kuopiossa aikuisten ja nuorten psykiatrinen sairaalahoito on keskitetty Julkulan sairaalaan, missä on 89 sairaansijaa. Tarkoitus on siis vähentää maakunnallisesti 30 sairaansijaa. Osastopäivät vähenisivät nykyisestä 28 800:sta noin 9000 hoitopäivään, mikä olisi valtakunnallisen mitoituksen mukaista.

Hoidon porrastus ei ole vielä toteutunut Pohjois-Savossa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Keskittämällä vuodeosastohoito Kuopioon, voidaan lisätä avohoidon kapasiteettia maakunnassa. Tästä neuvotellaan parhaillaan, sanoo KYSin psykiatrian osaamiskeskusjohtaja Paula Ollonen.

Samalla siirryttäisiin kolmen päivystysrenkaan mallista yhteen.

– Muutoksesta syntyisi säästöä reilut kaksi miljoonaa euroa vuosittain.

Keskittäminen Puijon sairaalan yhteyteen mahdollistaa Ollosen mukaan toimivien palvelukokonaisuuksien luomisen. Henkilöstömitoitus säilyisi nykyisellään, se vain suunnattaisiin uudelleen.

KYSin psykiatrian sairaalahoidon keston keskiarvo on 14 vuorokautta, mikä on suurista sairaaloista lyhyin.

– Sairaalassa ollaan vain kriittisin aika. Siksi avohoidon merkitys on suuri.

Nykytilanne edustaa Ollosen mukaan mennyttä aikaa. Psykiatriatalo taas edustaa uutta kansallista linjausta. Psykiatristen vuodeosastojen siirtäminen somaattisen sairaalan yhteyteen on todettu toiminnallisesti ja taloudellisesti kannattavimmaksi vaihtoehdoksi.

– Suomessa on parhaillaan useita sairaalahankkeita, joissa psykiatria yhdistetään pääsairaalan yhteyteen. Hiljattain Joensuussa valmistui tällainen yksikkö, johon on oltu hyvin tyytyväisiä, tietää Ollonen.

Linjaukseen sisältyy myös luopuminen vain yhden psykiatrisen osaston sairaaloista.

– Niissä hoidetaan monenkirjavaa potilasjoukkoa. Keskittämällä osastohoito, on kaikilla maakunnassa mahdollisuus saada hoitoa korkeatasoisessa osaamisyksikössä.

Ollosen mukaan paras tapa kehittää hoidon laatua ja vaikuttavuutta on keskittää samaa potevat potilaat omille osastoilleen.

Painetta uudistiloihin luo myös Kuopion surkea kiinteistötilanne. Sisäilmaongelmien takia aluehallintovirasto passitti jo Kuopion psykiatrian keskuksen evakkoon. Myös Julkulan sairaalan työntekijöistä valtaosa oireilee, mutta siirtomahdollisuutta ei ole. Tilanne koskee yhteensä noin 300 työntekijää.

– Tilat eivät muutoinkaan vastaa nykyaikaisen psykiatrisen hoidon laatuvaatimuksia. Julkulassa potilailla ei ole lainkaan yksityisyyttä, mikä aiheuttaa myös levottomuutta, sanoo Ollonen.

Psykiatriatalo parantaisi potilaiden tilannetta oleellisesti, sillä sinne on suunnitteilla yhden hengen huoneet.

Hanke

Laitosmaisuus historiaan

Psykiatriatalon bruttoala on noin 12 200 neliötä. Hanke sisältää myös KYSin rakennus 5:n muutostyöt.

6–7 -kerroksiseen rakennukseen tulee neljä kerrosta vuodeosastoja. Kahdessa alakerroksessa toimivat poliklinikat. Kokonaisuuteen sisältynee myös tunneli kantasairaalaan.

Tilaratkaisuissa halutaan eroon laitosmaisuudesta. Suunnitelmiin sisältyy talvipuutarha ja sisäpiha. Tiloista tulee muunneltavia ja avoimia, luonnonvaloa on runsaasti. Yhdenhengen huoneet luovat yksityisyyttä ja rauhaa. Myös liikuntaan, kuntouttavaan toimintaan ja kanssakäymiseen on omat tilat.

Taloa varten tarvitaan myös paikoitustilaa. Henkilöstöä olisi lähes 300 ja asiakaskäyntejä yli 250 päivittäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mielen sairastavuus maan huippua Pohjois-Savossa

Uusimmat

Savo

Kuopion kauppahalli ehdolla Suomen kauneimmaksi – nettiäänestys avoinna elokuun loppuun

Itä-Suomen yliopisto kasvattaa rajusti avoimia väyliään – maan suurin, tavoitteet tutkinto-opiskelijoissa

Milloin mansikat kannattaa pakastaa itse ja milloin ostaa kaupan pakastealtaasta? – Selvitimme asiaa nyt, kun pääsatokausi on alkanut

Kuopiolaiset kuittaavat tuhdin laskun sotkemisesta – "Se on pahaa ilkivaltaa, jollaista ei yleensä näe leikkipaikoilla"

Nyt säksättää! Zetor sai uuden kuosin Kuhmosen tallissa Pieksämäellä – katso video

Näkökulma: Olvi tarjoaa tahatonta apua Savon uudelle pienpanimolle – menestysbrändiin tuhannen taalan paikka

Laajan murtosarjan tutkinta jatkuu, kun epäiltyjä saatiin taas lennätettyä Liettuasta Kuopioon

Nuori kuljettaja ajoi moottoritiellä 190 km/h -nopeutta

Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty Pohjois-Savoon

Etsintäkuulutettu petosmies jäi kiinni, mutta pääsi taas karkuun koronaepidemian takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.