Yli sata vastustaa turvetuotantoa Pieksämäellä

Yli sata allekirjoittajaa vastustaa Vapon suunnittelemaa turvetuotantoa Laaninsuolla Pieksämäellä. Asiasta jätetään yhteinen lausunto ympäristölupavirastolle.

Allekirjoittajat ovat Vangasjärven, Naarajärven, Jokijärven, Ylä-Siilin ja Ala-Siilin lähistöllä joko vakituisesti tai vapaa-aikanaan asuvia.

Vapo on hakenut lupaa aloittaa turvetuotanto 70 hehtaarin alueella, joka sijaitsee noin kuusi kilometriä kaupunkitaajamasta pohjoiseen.

Kuivatusvedet johdettaisiin laskuojalla Laaninpuroon ja edelleen Kohisenvanjokea myöten Ylä-Siiliin. Sieltä reitti jatkuisi Ala-Siilin kautta Naarajärveen ja edelleen Naarajokeen, joka on Natura-kohde.

Lähin asuintalo sijaitsee noin puolen kilometrin päässä suunnitellusta turvetuotantoalueesta. Alle kilometrin etäisyydellä kiinteistöjä on viisi.

Ylä- ja Ala-Siilin sekä Naarajärven rannoilla on runsaasti sekä vakituista että kesäasutusta.

Myös Pieksämäen terveyslautakunta katsoo, että Laaninsuon valmistelu turvetuotantoon ja itse turvetuotanto lisäisivät vesistökuormitusta.

Yhdessä jo nykyisen kuormituksen kanssa alapuoliselle vesistölle aiheutuisi merkittävä ympäristön pilaantumisvaara. Lautakunta toteaa, että jo nyt rehevän Ylä-Siilin veden laatu heikkenisi entisestään, mikä heijastuisi myös Ylä-Siilin ja sen alapuolisten vesistöjen virkistyskäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.