Yliopisto ja Klassikka uuteen yhteistyöhön

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion klassillisen lukion yhteistyöhanke on valittu sadan suomalaisen koulutusinnovaation joukkoon HundrED - 100 Koulua -hankkeeseen. HundrED-hankkeet toteutetaan suomalaisissa esi- ja peruskouluissa sekä lukioissa ensi lukuvuoden aikana. Inspiroivimmat kokeilut ja kekseliäimmät opetusmetodit esitellään koko maailmalle syksyllä 2017.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion klassillisen lukion hankkeen tavoitteena on kehittää uusia, lukiolaisia kiinnostavia tapoja lähentää lukioita ja yliopistoja perinteisen yhteistyön lisäksi nykyteknologiaa lisäämällä.

Uutta mallia kehitetään tiiviissä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston soveltavan fysiikan laitoksen kanssa kokeilemalla muun muassa 360-virtuaalilaboratorioita osana fysiikan ja kemian opiskelua. Tavoitteena on mallin jalkauttaminen jatkossa esimerkiksi biologian, maantieteen ja historian osa-alueille. Projektin pidemmän aikavälin tavoitteena on myös rakentaa mahdollisuuksia yliopisto-opintojen suorittamiseen osana lukio-opiskelua ja tukea lukiolaisten työelämä- ja jatko-opiskeluvalmiuksia.

Hanke alkaa ensi syksynä ja ensimmäisessä vaiheessa yhteistyötä tiivistetään fysiikan ja kemian oppiaineissa Itä-Suomen yliopiston kanssa. Hankkeen käynnistäjänä ovat toimineet UEF-oppimisympäristöjen kehittämispäällikkö Markku Saarelainen ja yliopistotukija Teemu Valtonen.

– Hankkeemme valitseminen tälle HundrED 100 -listalle merkitsee yliopiston opetuksen ja oppimisympäristöjen innovaatioiden kannalta suurta näkyvyyttä, ja toivomme esimerkkimme kannustavan muitakin yksiköitä tiivistämään ainelaitosten ja lukioiden yhteistyötä. Lukioyhteistyö kuuluu sekä yliopiston yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehtäviin. Kiinnostuksen herättäminen lukion opiskelijoissa parantaa Itä-Suomen yliopiston houkuttelevuutta jatko-opiskelun kannalta, Saarelainen iloitsee.