Ylioppilaat helpottuivat: "Me teimme sen, eikö?"

Runsaat 80 ylioppilasta painoi lakin päähän Varkauden lukion lakkiaisjuhlassa liikuntatalolla. Perjantain painostava kuumuus oli tiessään, eikä juhlakalujakaan tuntunut jännittävän.

– Aika semmoiset neutraalit tunnelmat. Vielä ei jännitä, sanoivat Anna-Maria Tiittanen ja Sofia Tiainen viitisen minuuttia ennen lakkiaistilaisuuden alkua.

Molemmilla oli seremonioiden jälkeen kotona perinteinen sukulaisten ja tuttavien juhla ja kahvittelu. Nuoret naiset myöntelivät, että sen jälkeen vähän hummataan.

– Kavereitten kanssa mennään jonnekin.

Tiittaselle ja Tiaiselle päällimmäisenä lukioajasta mieleen jäivät penkkarit ja vanhojen tanssit. Kirjoitusten tuloksiin he olivat tyytyväisiä.


Kyllä juhlissa joitakuita jännitti. Sen myönsi ainakin uuden ylioppilaan puheen pitänyt Riikka Nieminen.

– Me teimme sen, eikö? Nieminen herutti kollegoitaan lakinjaon jälkeen.

Hänen mukaansa ensimmäisissä kirjoituksissa polvet tutisivat ja kädet hikoilivat melkein yhtä paljon kuin lakkiaispäivänä yleisön eteen astellessa. Nieminen muisti, kuinka lukion alussa eräs opettaja mainitsi, että muistakaa nauttia.

– Kaverit, teitte pitkistä päivistä helpompia ja kolmesta vuodesta ikimuistoisia, hän sanoi liikuttuneena.

– Useiden ovien ollessa raollaan meidän on tehtävä valintoja, ja tietysti toivomme, että teemme ne oikeat.

Erityismaininnan Nieminen antoi opettajalleen Vesa Piiralle, joka ansiokkaasti jo toisen vuosikurssin aikana huomasi, että hänen luokallaan oleva toinen Nieminen onkin Riikan kaksosveli.


Varkauden lukion ylläpitäjän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve mainitsi, että Varkauden opiskelukampus tulee olemaan tärkeässä roolissa koulutuskuntayhtymän kehittämisessä. Ylioppilaita hän kannusti paitsi opintoihin myös humaaniuteen.

– Ystävyys ja välittäminen eivät ole oppiaineita lukiossa eivätkä missään muussa oppilaitoksessa. Jokainen valinta avaa uuden oven, polun jota edetä.

– Te ylioppilaat olette tehneet hienon työn saattamalla opintonne päätökseen, Helve sanoi.

Lakkien jakamisen ja ylioppilaaksi julistamisen jälkeen toimialajohtaja Pasi Leinamo pidätteli ylioppilaita vielä hetken ruodussa ennen kuin omaiset pääsivät onnittelemaan valkolakkeja.

– Nyt saatte olla vielä 40 sekuntia paikallaan, kun ihmiset ottavat kuvia.