Yrittäjät eläköityvät Pielavedellä: "Satsaamme nyt kovasti yrittäjyyskasvatuksen lisäämiseen"

Pasi Poikonen naurahtaa. Pitkän linjan yrittäjä tuntee, että aika on suorastaan lentänyt.

Ei kai siitä nyt kauan ole, kun hän perusti yhden miehen toiminimensä Pielaveden Katajamäkeen. Tai siitä, kun hänen piti palkata ensimmäisen kerran lisätyövoimaa.

Mutta on siitä. Ajoneuvojen johdinsarjoja valmistava Pasielektro on pian 28-vuotias.

– Töitä on riittänyt, vaikka monta taantumaakin on nähty. Firma on myös kasvanut, mutta vain luonnollisesti – missään vaiheessa emme ole pyrkineet suuna päänä maailmalle, Poikonen kertoo.

Lähes 20 ammattilaista työllistävä osakeyhtiö on yrittäjän mukaan hyvässä kunnossa. Pasielektron liikevaihto on 1,6 miljoonaa euroa, tilat toimivat ja investointejakin on tehty.

Silti tulevaisuus mietityttää.

– Olen 58-vuotias ja eläkepäivät lähestyvät. Jatkaja pitäisi jossain vaiheessa löytää, Poikonen myöntää.

Pasielektro ei ole tilanteessaan yksin. Viime vuosina useassa pielaveteläisessä yrityksessä on mietitty sukupolvenvaihdosta. Kunnanjohtaja Vilma Krögerin mukaan aiheesta on keskusteltu kulisseissa varsin paljon.

– Kaikenlaisten yritysten pärjääminen on Pielavedelle tärkeää. Meillä on täällä suhteellisen monipuolisesti palveluita, jotka haluaisimme jatkossakin pitää, hän kommentoi.

Joitakin vaihdoksia on jo nähty. Uusi yrittäjäpolvi on ottanut hoitaakseen muun muassa Pasielektron lähellä toimivan autokorjaamon. Muutosta valmisteltiin parisen vuotta.

Kröger toivoo, että eläköitymisjärjestelyihin havahduttaisiin ajoissa.

– Kun liiketoiminta siirretään uudelle taholle, aikaa siihen voi kulua todella pitkään. Kiireiset yrittäjät eivät välttämättä tule tätä aina ajatelleeksi, Kröger tietää.

Toistaiseksi Pielavedeltä ei ole kantautunut uutisia huonosti sujuneista sukupolvenvaihdoksista. Krögerin mukaan tilanteen eteen täytyy kuitenkin tehdä jatkuvasti töitä.

– Nuorten innostaminen yrittäjyyteen on tässä tärkeää. Satsaamme nyt kovasti yrittäjyyskasvatuksen lisäämiseen niin lukiossa kuin peruskoulussakin, kunnanjohtaja kertoo.

Pasi Poikonen näkee yrityksellään kolme mahdollista kohtaloa. Ensimmäisessä Pasielektro päätyisi yrittäjän jälkikasvulle, toisessa yhtiön sisältä nousevalle jatkajalle ja kolmannessa jollekulle ulkopuoliselle.

Firman lopettaminen ei ole vaihtoehto.

– Selvittelen asioita kaikessa rauhassa. Uskon, että hyvä ratkaisu löytyy, luottavainen yrittäjä ennakoi.

Fakta:

Valtuusto vahvasti keskustan hallussa

Pielaveden kunnanvaltuustossa istuu 27 vaaleilla valittua valtuutettua. Määrä pysyy samana myös tulevalla valtuustokaudella.

Nykyisessä valtuustossa keskustalla on 14 paikkaa, perussuomalaisilla viisi, vasemmistoliitolla neljä, sosialidemokraateilla kaksi ja kokoomuksella kaksi.

Viime kuntavaaleissa Pielaveden äänestysprosentti oli 64,7. Äänioikeutettuja oli tuolloin 4 073.

Vuoden 2008 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 62,6.

Kuntien haasteet -sarjassa esitellään Savon Sanomien levikkialueen kuntien keskeisiä teemoja tulevalla valtuustokaudella.