Ärhäkkä verkkomato yritysten riesana

Poikkeuksellisen työläästi poistettava verkkomato on aiheuttanut kahden viimeksi kuluneen viikon aikana jo kymmenille suomalaisyrityksille tietoliikenneongelmia.

Haittaohjelma leviää Windows-ympäristössä, jos yrityksen tietoturvaohjelmia ei ole päivitetty tai ne eivät päivity automaattisesti ajan tasalle.

- Conficker.B-haittaohjelmaperheeseen kuuluva mato aiheuttaa tyypillisesti muun muassa tietokoneiden henkilökohtaisten käyttäjätunnusten lukkiutumisen. Tämä johtuu siitä, että haittaohjelma yrittää avata verkon salasanoja. Kun ohjelma erehtyy riittävän monta kertaa, kone lukkiutuu, kertoo tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen tietoturvayhtiö F-Securesta.

Mato leviää
Windows-verkoissa

Verkkomato leviää Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmässä jo aiemmin havaitun tietoturva-aukon kautta. Itseään monistava ja muuntava virus voi tarttua esimerkiksi suoraan verkosta, sähköpostin liitetiedostojen kautta ja muistitikun välityksellä.

- Saman tyyppisiä haittaohjelmia on ollut aikaisemminkin liikkeellä, mutta nyt havaitun toteutus on selvästi monimutkaisempi kuin aiemmat vastaavat salasanojen avaamista yrittäneet virukset, Mustonen sanoo.

Hänen mukaansa kotikoneita virus ei saastuta, jos ne on ohjelmoitu hakemaan Windows- ja tietoturvapäivitykset verkosta automaattisesti.

Torjunta vauhtiin
viime viikolla

Verkkomadon torjunta saatiin käyntiin viikko sitten tiistaina, jolloin Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Iisalmen Sanomien atk-insinööri Marko Taskinen onnistui lähettämään haittaohjelmasta näytteen F-securelle.

F-Securen Mustosen mukaan virus ei ole päässyt aiheuttamaan ainakaan toistaiseksi mitään pahaa epidemiaa Suomessa eikä kansainvälisesti.

- Ajan tasalla olevat päivitykset estävät leviämisen, hän sanoo.

Yrityksissä, joihin mato ehti levitä, sen poistaminen on työlästä.

Puhdistamisen jälkeen järjestelmä saastuu uudelleen, jos mato on jäänyt henkiin yhdellekään koneelle, palvelimelle tai vaikkapa muistitikulle.

- Isoissa yrityksissä puhdistaminen vie lisäksi paljon aikaa, sillä kaikki työasemat on tarkistettava ihmisvoimin ja varmistettava, että mato saadaan hävitettyä joka paikasta, Mustonen kertoo.

- Jatkuvasti lukkiutuvat koneet aiheuttavat ongelmia etenkin toimistotyöpaikoilla. Lisäksi yrityksen atk-ammattilaisilta tärväytyy työaikaa koneiden avaamiseen ja jokaisen työaseman läpikäymiseen, Mustonen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.