3D ääni: Akustinen profiili syntyy jo kännykällä

Reilut puoli vuotta sitten kuopiolainen OwnSurround Oy kertoi neuvottelemastaan miljoonaluokan rahoituskierroksesta. Koko yrityksen idea on alusta saakka perustunut siihen, että kolmiulotteinen 3D ääni voidaan tuoda tavallisiin kuulokkeisiin älypuhelimiin ladattavan mobiilisovelluksen avulla.

– Nyt kolmiulotteisen äänen mahdollistava henkilökohtainen akustinen profiili voidaan luoda älypuhelimella. Aikaisemmin siihen tarvittiin 3D -skanneria. Sovelluksen kehittämiseen on laitettu paljon paukkuja, yhtiön toimitusjohtaja Antti Vanne toteaa.

Sovellusta kutsutaan nimellä IDA (Infinite Dimensions Audio). Siitä ovat olleet eniten kiinnostuneita virtuaalitodellisuutta käyttävät ja kehittävät yhtiöt. Esimerkiksi Youtubessa löytyy jo 360-videoita ja Facebookissa on käytössä alkeellinen 3D -ääni.

– Esimerkiksi kuulokemyynti on maailmanlaajuisesti 13 miljardin dollarin bisnes, ja sen kasvuluvut ovat käsittämättömät, yhtiön liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Antti Hynninen toteaa.

Aikaisemmin Lignell & Piispasella kansainvälisen kaupan ja brändin rakentamisen tehtävissä työskennellyt Hynninen kuuluu yhtiön uusiin tulokkaisiin. Nyt yhtiön palkkalistoilla on jo yhteensä seitsemän työntekijää.

– Suurin osa työntekijöistä on teknisen alan osaajia, Vanne kertoo.

Kuopiolaisten kehittämän kolmiulotteisen äänen mahdollistava sovellus ja tekniikka on loppukäytössä vasta ammattilaisilla.

Sellaisia ovat esimerkiksi äänisuunnittelijat, jotka suunnittelevat ja kehittävät äänimaailmaa esimerkiksi videoihin, peleihin ja virtuaalitodellisuuteen.

– Toistaiseksi akustisen profiilin tekeminen vaatii vielä toisen ihmisen, joka kuvaa henkilön korvat, päänmuodot sekä hartiat. Skannausprosessista täytyy tehdä niin yksinkertainen, että se onnistuu keneltä tahansa. Se vaatii vielä työtä, Vanne jatkaa.

Kaiken toiminnan tavoitteena on, että henkilökohtaisen äänimaailman voi kuka tahansa räätälöidä esimerkiksi kotisohvallaan istuen yhdistettynä esimerkiksi striimauspalveluiden kautta tulevaan musiikkiin tai elokuvaan.

Kansainväliset markkinat ovat olleet IDAn tähtäimessä jo alusta alkaen. Suurimmat markkinat ovat Yhdysvalloissa ja myös Kiinan markkinat nousevat jatkuvasti.

Muutama viikko sitten Antti Vanne oli vierailulla Piilaakson alueella Yhdysvalloissa. Matka vankisti uskoa oman tuotteen tulevaisuuteen.

– Se toi lisäuskoa siihen, että meillä on hyvin rajattu ja teknisesti toimiva kärkituote globaaleille markkinoille. Olen aika ylpeä siitä tasosta, jolla olemme jo nyt. Tämä juttu ei kuitenkaan ole syntynyt mitenkään sormia napsauttamalla, sanoo hän.

Voimakkaassa tuotekehitysvaiheessa yhtiöllä ei ole vielä kovin paljon liikevaihtoa. Ensi vuoden puolella onkin tarkoitus järjestää uusi rahoituskierros.

– Siinä kyllä katsotaan jo kansainvälistä markkinaa. Rahoituskierroksen laajuutta vielä suunnitellaan. Samalla yhtiöön palkataan lisää työvoimaa, mahdollisesti jopa tuplat nykyiseen verrattuna, Vanne toteaa.

Syksyn myötä audioalalla on alkanut hyvä pöhinä.

– On useita mielenkiintoisia firmoja, jotka ovat meistä kiinnostuneita. Saa nähdä mihin niiden kanssa oikein päästään, Vanne sanoo.

Personoitu äänimaailma

IDA (Infinite Dimensions Audio) tuottaa personoitua kolmiulotteista ääntä kuulokkeisiin, virtuaalilaseihin sekä -kypäröihin. Matkapuhelinsovelluksen avulla voidaan skannata ihmisen pään ja hartioiden muoto. Sovellus laskee henkilön akustisen profiilin, joka on jokaisella henkilökohtainen.

Kolmiulotteinen ääni voi tulla myös ylä- tai alasuunnasta. Elokuvateattereissa kolmiulotteisen äänen luominen vaatii kymmeniä kaiuttimia. Kuulokkeissa kolmiulotteinen ääni luodaan virtuaalisesti, huomioimalla kuuntelijan pään ja korvien vaikutus eri suunnista tuleviin ääniin. Yhtiön sovelluksella on pystytty simuloimaan jopa 400 000 kaiutinta.

Taustalla on suuntakuulon laskennalliseen simulointiin liittyvä tutkimus, joka aloitettiin 2003 Itä-Suomen yliopiston Inversio-ohjelman tutkimusryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Mediakonserni Keskisuomalainen kasvatti tulostaan selvästi, nosti arviotaan koko vuoden tuloskunnosta

Keskisuomalaisen tulos koheni ryminällä – pörssiyhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen

Yksinyrittäjyys yleistyy myös Pohjois-Savossa

Sandvik aloittaa yt-neuvottelut, Suomessa voi vähentyä 50 henkilötyövuotta

Norjalainen Telenor hankki enemmistön DNA:sta ja tekee ostotarjouksen lopuista osakkeista

Sisältöpalveluita tarjoava Grano aloittaa yt-neuvottelut: enintään 140 irtisanotaan, lomautetaan tai osa-aikaistetaan

LähiTapiola-ryhmän tulos oiva alkuvuonna

Työttömyys laski Pohjois-Savossa, mutta valtakunnalliset lukemat eivät mairittele – "Juuri niin vaisut kuin osattiin pelätä"

Maailmanpankki: Saastunut vesi hidastaa talouskasvua jopa kolmanneksella

Talentree aikoo palkata Itä-Suomeen sata työntekijää lisää – myös yrityksen johto muuttuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.