AKT ja Merimiesunioni uhkaavat lakolla viidessä satamassa

Kuljetusalojen työntekijäliitto AKT ja Merimiesunioni uhkaavat viittä satamaa lakolla. Liitot painostavat lakolla satamayhtiöitä siihen, että satamavalvojille ja nosturinkuljettajille neuvoteltaisiin oma työehtosopimus.

Merimiesunionin puheenjohtaja Simo Zitting vahvistaa STT:lle Helsingin Sanomien tiedon, että lakko alkaisi 29. tammikuuta. Se koskisi aluksi Oulun, Turun, Naantalin, Kokkolan ja Rauman satamien nosturinkuljettajia ja satamavalvojia.

Työnantajaliitto Avainta sanoo, että lakko käytännössä lamaannuttaisi heti satamien toiminnan.

Jos lakon alaisia töitä pyrittäisiin tekemään muiden voimin, Zittingin mukaan liitot varautuvat vastaamaan tukilakoilla.

Työntekijöihin sovelletaan nyt kunnallista sopimusta, jossa työntekijäpuolen edustajana on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Zittingin mukaan sopimuksessa ei juuri ole ollut satamaväkeä koskevia määräyksiä.

Työnantajaliiton toimitusjohtajan Vesa Laineen mukaan lakkoon olisi menossa 20–45 työntekijää. Zitting ei tarkenna lukua.

Avainta, AKT ja Merimiesunioni tapaavat seuraavan kerran ensi viikon alkupuolella.

Lakosta on Zittingin mukaan ilmoitettu valtakunnansovittelija Minna Helteelle. Helle ei ole toistaiseksi ole ollut yhteydessä ainakaan Merimiesunioniin.