Aasian pörssit ja dollari putoavat Trumpin vahvistuessa

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä markkinoilla ennakoidaan selvää pörssilaskua Yhdysvaltoihin. Osakefutuurit olivat aamulla viiden prosentin laskussa USA:ssa.

Republikaanien Donald Trump johtaa parhaillaan ääntenlaskua. Markkinat olivat ennustaneet voittoa demokraattien Hillary Clintonille, jota on pidetty myös talouden kannalta vakaampana valintana.

Aasian pörssit sukelsivat avautuessaan. Japanissa keskeinen Nikkei-indeksi on pudonnut jo liki viisi prosenttia.

– Markkinat olivat laskeneet liian paljon Clintonin varaan, ja nyt se kostautuu. Osakkeiden hinnat voivat romahtaa vielä enemmän, varoitti japanilaisen Sumimoto Mitsui -pankin asiantuntija Daisuke Uno.
Japanin lisäksi pörssikurssit ovat laskussa ainakin Hongkongissa, Shanghaissa, Sydneyssä, Soulissa ja Singaporessa. Dollari on heikentynyt ja öljyn hinta putoaa.

Meksikon peso on vajonnut ennätysalhaalle suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Valuutan arvo on reagoinut rajusti Trumpin suosion heilahteluihin kampanjan aikana.

Japanilaisen Mizuho-pankin ekonomisti Daisuke Karakama vertaa tilannetta shokkiaaltoon, joka iski maailman pörsseihin kesäkuussa brittien äänestettyä EU-eron puolesta.

– Tässä vaiheessa en tietenkään voi sanoa mitään lopullista, mutta markkinoiden tunnelmat muistuttavat minua tilanteesta viisi kuukautta sitten, Karakama sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.