Aktian Rantala: Julkisen talouden luvut dramaattisen huonoja

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala pitää tuoreimpia tietoja Suomen julkisen talouden tilasta dramaattisen huonoina. Tilastokeskus kertoi tänään, että valtion ja kuntien alijäämä oli viime vuonna yhteensä 9,9 miljardia euroa.

Rantalan mukaan on hämmästyttävää, että valtiovarainministeriö arvioi vielä joulukuussa, että valtion alijäämä olisi 6,5 miljardia, kun se nyt Tilastokeskuksen mukaan oli viime vuodelta 8 miljardia.

- Julkisen talouden luvut ovat dramaattisen heikkoja, ne leikkauslistat ja miljardimäärät sopeutuksista, joista nyt puhutaan, vaikuttavat minusta näpertelyltä, Rantala arvioi

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston vakausyksikön päällikön Mikko Spolanderin mukaan alijäämälukujen muutokseen vaikuttaa toissa vuoden ja viime vuoden lukujen tarkentuminen.

- Ei voi kieltää, ettei lukujen tarkentuminen olisi aika iso, Spolander sanoi STT:lle.

Spolanderin mukaan VM:ssä katsotaan nyt, kuinka paljon viime vuoden lukujen tarkentuminen vaikuttaa tulevien vuosien talousennusteisiin. Valtiovarainministeriö julkistaa seuraavat ennusteluvut huhtikuussa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoi Suomelle noin puolen prosentin kasvua tälle vuodelle.

Aktia ennustaa, että Suomen talous yltää tänä vuonna kituliaaseen 0,3 prosentin kasvuun. Vaikka maailmalla talous porskuttaa kohtuullisesti, Suomen näkymiä painavat Aktian Rantalan mukaan heikko kotimainen kysyntä ja Venäjän talouden jyrkkä alamäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.