Aktian Rantala: Julkisen talouden luvut dramaattisen huonoja

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala pitää tuoreimpia tietoja Suomen julkisen talouden tilasta dramaattisen huonoina. Tilastokeskus kertoi tänään, että valtion ja kuntien alijäämä oli viime vuonna yhteensä 9,9 miljardia euroa.

Rantalan mukaan on hämmästyttävää, että valtiovarainministeriö arvioi vielä joulukuussa, että valtion alijäämä olisi 6,5 miljardia, kun se nyt Tilastokeskuksen mukaan oli viime vuodelta 8 miljardia.

- Julkisen talouden luvut ovat dramaattisen heikkoja, ne leikkauslistat ja miljardimäärät sopeutuksista, joista nyt puhutaan, vaikuttavat minusta näpertelyltä, Rantala arvioi

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston vakausyksikön päällikön Mikko Spolanderin mukaan alijäämälukujen muutokseen vaikuttaa toissa vuoden ja viime vuoden lukujen tarkentuminen.

- Ei voi kieltää, ettei lukujen tarkentuminen olisi aika iso, Spolander sanoi STT:lle.

Spolanderin mukaan VM:ssä katsotaan nyt, kuinka paljon viime vuoden lukujen tarkentuminen vaikuttaa tulevien vuosien talousennusteisiin. Valtiovarainministeriö julkistaa seuraavat ennusteluvut huhtikuussa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoi Suomelle noin puolen prosentin kasvua tälle vuodelle.

Aktia ennustaa, että Suomen talous yltää tänä vuonna kituliaaseen 0,3 prosentin kasvuun. Vaikka maailmalla talous porskuttaa kohtuullisesti, Suomen näkymiä painavat Aktian Rantalan mukaan heikko kotimainen kysyntä ja Venäjän talouden jyrkkä alamäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.