Amerikan suomalaisalueesta on tulossa perämetsän Piilaakso

Houghtonin 7 000 asukkaan pikkukaupunki nukkuu maaliskuun viimeisen päivän aamuna. Yhdysvaltojen Pohjois-Michiganissa nautitaan yhä suomalaisesta talvesta: Portagejärvi on jäässä, edellisenä yönä on satanut lisää lunta. Pari autoa liukastelee kesärenkailla liikenteessä, aamulenkillä vastaan tulee vain kourallinen ihmisiä.

Kontrasti läpi vuorokauden sykkiviin amerikkalaisiin liike-elämän keskuksiin, kuten Kalifornian Piilaaksoon tai New Yorkiin, on valtava.

Silti Houghton ja sitä ympäröivä Michiganin ylempi niemimaa (Upper Peninsula) aikovat jatkossa kilpailla suomalaisyritysten Amerikan-pääkonttoreiden ja -toimipisteiden sijainnista. Alueelle perustettiin tämän vuoden alussa FinnZone-niminen yrityskehityskeskus, jonka tehtävänä on houkutella suomalaisia yrityksiä Pohjois-Michiganiin.

Suomalaisen vienninedistämisyhtiön Finpron viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa toimii 127 suomalaista yritystä, joista yhdenkään pääkonttori ei ole maan suomalaisimmassa osavaltiossa Michiganissa.

– Haluamme muuttaa tämän, FinnZonen perustaja ja toinen johtajista Patrick Visser sanoo.

Visserin mukaan pienet ja keskisuuret suomalaisyritykset eivät ole onnistuneet New Yorkin ja Los Angelesin kaltaisissa suurkaupungeissa kovin hyvin. Niissä kilpailu on kovaa, esille pääseminen vaikeaa ja vuokrat kalliita. Esimerkiksi Piilaakson menestyksellä on jo varjopuolensa: moni lupaava teknologiayritys hakeutuu suosiolla syrjäisempiin kaupunkeihin.

– Teknologia-alalla voi toimia joustavasti mistä tahansa amerikkalaisesta kaupungista. Me tarjoamme hyvää elämänlaatua ja kulttuurisen yhteyden Suomeen, Visser kehuu.

Pohjois-Michiganissa bisnestä on totuttu tekemään FinnZone-johtajien mukaan ”pohjoismaisilla arvoilla”. Vastikään ruotsalainen yritys valitsi toimipaikakseen Chicagon sijaan Upper Peninsulan, koska yrityksen johtajat pitivät michiganilaisten maanläheisyydestä.

– Isot firmat voivat mennä mihin tahansa. Ne tietävät, miten asiat saadaan toimimaan. Me pyrimme olemaan houkutteleva yhteistyökumppani pienemmille yrityksille, jotka tarvitsevat enemmän apua, FinnZonen toinen johtaja Kevin Manninen sanoo.

Manninen on työskennellyt viisitoista vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja toimii nykyisin Hancockin Finlandia-yliopistossa kansainvälisen liiketoiminnan dekaanina. Hän on myös Upper Peninsulan amerikansuomalaisen kauppakamarin johtaja.

Manninen lupaa järjestää Yhdysvaltoihin laajentumista tavoittelevalle yritykselle Pohjois-Michiganista toimiston koko vuodeksi 5 000 dollarilla (4 250 euroa). Lisäksi FinnZonen palveluihin kuuluu yritysmentorointia, verkostojen rakentamista, markkinointistrategioiden suunnittelua ja käytännön asioissa opastamista.

Esimerkiksi startup-rahoituksen saaminen Yhdysvalloissa on vaikeaa. Yrityksen pitää olla rekisteröity Yhdysvaltoihin, jotta se voi hakea osavaltion rahoitusta.

– Monet suomalaiset yritykset ovat hiukan pelokkaita. Me voimme madaltaa Amerikkaan saapumisesta koituvia riskejä todella paljon, Manninen sanoo.

Upper Peninsula on harvaan asuttua seutua Pohjois-Amerikan havumetsäalueella, joten luontevia yhteistyötahoja olisivat metsä- ja biotuotealan yritykset. Niemimaalle ollaan avaamassa 300 miljoonan dollarin biopolttoainetehdas, syksyllä FinnZone järjestää biotuotekonferenssin Finpron ja Tekesin yhdistymisestä syntyneen Business Finlandin sekä suomalaisyritysten kanssa.

– Visioni on, että Upper Peninsulasta tulisi Yhdysvaltojen biotuotekeskus, Visser sanoo.

Pohjois-Michigan on maailman tihein ulkosuomalaisten yhteisö, jossa noin kolmasosa asukkaista on suomalaistaustaisia.

Tästä huolimatta alueella ei ole ollut käytännössä lainkaan liike-elämän yhteyksiä Suomeen. Suomalaiset tulivat Upper Peninsulaan 100–150 vuotta sitten. He perustivat amerikkalaisia yrityksiä.

– Meillä on voimakas kulttuurinen yhteys Suomeen. Nyt on aika herättää myös kaupalliset yhteydet. Se tekisi hyvää amerikansuomalaisten yhteisölle, Manninen sanoo.

Hän itse on suomalaisten kuparikaivostyöläisten lastenlapsi. Patrick Visserin iso-isovanhemmat olivat puolestaan Laulumaita ja Erkkilöitä Kannuksen ja Oulun seuduilta.

FinnZonen verkkosivuilla siteerataan teknologiauutissivusto Venturebeatia, jonka mukaan Yhdysvaltojen Keskilännessä on viiden vuoden päästä enemmän startupeja kuin Piilaaksossa. Manninen ei kuitenkaan lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta.

– Löydetään ensin muutama hyvin toimiva suomalaisyritys ja mietitään sitten jatkoa.

Uusimmat

Talous

Renault'n, Nissanin ja Mitsubishin johtajalle vaaditaan potkuja – Nissanin johtokunta koolla torstaina

Isän elämäntyöstä nousi merkitys ja lohtu – Maria Martikaiselle Genelec on elämän mittainen tarina

Savon Yrittäjät hilpeissä tunnelmissa Tahkolla – katso kuvasarja

Yrittäjät juhlivat Tahkolla – perheyritys nappasi hienon palkinnon

APECin kokouksessa puhuneen Kiinan presidentin mukaan asiat pitää ratkaista neuvottelemalla –  ei yhteenotoilla

Panimoliiton johtoon Riikka Pakarinen

Kuopion Panza jatkaa Jyväskylän konkurssista huolimatta

Olvi kaavailee mittavaa investointia Iisalmeen - nouseeko Luuniemeen uusi jättivarasto?

Suomi on kiinalaisyrityksen mielestä ihanteellinen paikka pääkonttorille – Eurooppa vetää kiinalaista rahaa nyt moninkertaisesti Yhdysvaltoja enemmän

Tuottajat varoittavat: Kotimaisesta lihasta niukkuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.