Asenteiden muuttuminen kiihdyttää myyntiä

Suomessa on kolme merkittävää lämpökompostorien valmistajaa: Biolan, Kekkilä ja UK-muovi. Tämä vuosi on niille kaikille hyvä vuosi.

– Olemme myyneet kompostoreita merkittävästi enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna. Puhutaan 5–10 prosentin kasvusta, Biolan-ryhmän myynti- ja markkinointijohtaja Iikka Helin sanoo.

Biolan on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettujen kompostoreiden markkinajohtaja. Sen kompostoreita menee Helinin mukaan 5000–6000 kappaletta vuodessa.

Markkinan kakkospeluriksi itsensä asemoivan Kekkilän kompostorimyynnin kasvu on ollut tänä vuonna vähintään samaa luokkaa.

– Viime vuoteen verrattuna kasvua on noin kymmenen prosenttia, Kekkilän myyntijohtaja Mikael Johansson sanoo.

Tarkempia lukuja ei irtoa, mutta Johansson vakuuttaa, että Kekkilän lämpökompostoreita myydään enemmän kuin alan tuoreimman kotimaisen toimijan UK-Muovi Oy:n.

– Viime vuosi oli läpimurtovuotemme ja tänä vuonna ollaan edellä viime vuotta. Viime vuonna meni vähän alla 2 000 kompostoria ja tänä vuonna vähän yli, UK-Muovin toimitusjohtaja Matti Aronen kertoo.

Haastateltavien mukaan kompostorimarkkinan kokonaisvolyymi on kasvanut viime ja tämän vuoden aikana ja kasvu jatkuu. Sen nykykoko vaikuttaa kuitenkin olevan vaikeasti hahmotettavissa jopa alan toimijoille.

– Taloudellisesti huonommat ajat näkyvät jollain tavalla kasvun rajoitteena, arvelee Johansson, jonka mielestä markkina olisi voinut kasvaa paremmassa suhdanteessa vielä kovempaa.

Kasvulle on kaksi pääselitystä.

Vuoden alusta voimaan tullut biohajoavan ja orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ohjaa valtaosan suomalaisten sekajätteestä polttolaitoksiin. Kaikki polttolaitokset eivät suostu ottamaan kosteaa, huonosti palavaa biojätettä sisältävää sekajätettä poltettavakseen. Moni kunta patistaakin asukkaitaan lajittelemaan biojätteet.

Vielä merkittävämpi kompostorikaupan kirittäjä on kuitenkin suomalaisten ympäristötietoisuuden lisääntyminen, varsinkin nuorten aikuisten – erityisesti kaupunkilaisnaisten.

– Ostajia on kolmen tyyppisiä. Osa kompostoi, koska niin pitää tehdä. Osalle tulee hyvä omatunto, kun tekee jotain ekologisesti fiksua. Kolmas ryhmä pitää kompostointia fiksuna mutta arvostaa myös sitä puolta, että saa hyvää raaka-ainetta puutarhakäyttöön, Johansson kiteyttää.

Biolan-ryhmän Favorit Tuote Oy valmistaa Biolan kompostorit Eurassa ja UK-Muovi valmistaa omansa Iisalmen tehtaalla. Vapon omistaman Kekkilän kompostorit valmistaa alihankkija Finncont Oy Orivedellä.

Tuontikomponentteja kompostoreissa ovat lähinnä lämpömittarit ja tiivistenauhat. Biolan kompostoreilla on Avainlippu-merkki eli niiden kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta.

– Emme ole hakeneet Avainlippu-merkkiä, mutta edellytykset kyllä täyttyisivät, UK-Muovin Aronen sanoo.

Ulkomailta Suomeen tuodaan erityisesti halpoja kompostoreita, jotka soveltuvat heikosti ympärivuotiseen käyttöön.

– Lämpökompostoreita tarvitaan tontilla vain yksi ja markkinoilla on myös huomattavasti edullisempia ja köykäisempiä laitteita. Pidän tätä halpisosastoa ehkä merkittävimpänä kilpailijanamme, Iikka Helin toteaa.

Kotimaisista valmistajista Biolan on ainoa, joka satsaa merkittävästi vientiin. Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden ohella suuntana on Kiina.

Vaikutus

Kompostorit työllistävät Suomessa kymmeniä ihmisiä

Biolan-kompostorien valmistus ja myynti työllistää 10–15 henkilöä. Biolan-ryhmän henkilöstömäärä on noin 120. Kompostorien osuus oli selvästi alle 10 prosenttia viime vuoden liikevaihdosta, noin 29 miljoonasta eurosta.

UK-Muovilla kompostorit työllistävät kokovuotisiksi laskettuna muutamia työntekijöitä. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 15 miljoonaa euroa, josta kompostorien osuus oli vajaat 10 prosenttia.

Kekkilän kompostoreista ja kuivakäymälöistä kertyy vuodessa 1,5 miljoonaa euroa Kekkilän yli 50 miljoonan euron liikevaihdosta.

Lähde: Haastateltavat