Asiantuntijat toppuuttelevat taloudellisia seurauksia: "Ei katastrofaalinen lopputulema"

Republikaanien Donald Trumpin voitto laskee osakemarkkinoita muutaman päivän aikana noin 5–10 prosenttia, arvioi Evli Pankin strategi Valtteri Ahti. Kehittyvät markkinat laskevat enemmän.

– Kyseessä on siis tuntuva mutta ei katastrofaalinen lopputulema, Ahti sanoo.

Ahdin mukaan Trumpin voitosta seuraa todennäköisesti myös se, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ei nosta joulukuussa ohjauskorkoa, kuten on povattu.

– Fed ei halua kiristää rahapolitiikkaa epävarmuuden vallitessa markkinoilla, Ahti sanoo.

Sijoittajat voivat hänen mukaansa varautua Trumpin poukkoilevaan politiikkaan ainakin aluksi suosimalla turvasatamia, kuten valtionvelkakirjoja.

– Pitkällä aikavälillä myös ne kärsivät protektionismista ja holtittomasta talouspolitiikasta, hän sanoo.

Trumpin voitto heikentää Ahdin mukaan talouskasvua sen lisäämän epävarmuuden takia. Epävarmuus heikentää talouskasvua, koska huonompi ennakoitavuus saa yritykset lykkäämään investointejaan ja kuluttajat empimään suurempia tavaraostoja.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen arvioi, että suurimpia huolenaiheita ovat Trumpin kriittiset linjaukset vapaakauppaa kohtaan. Mikäli protektionismi maailmantaloudessa lisääntyy, globaali kasvu voi heiketä.

Tämä tuntuu Mikkosen mielestä Suomessakin, jolle sulava maailmankaupan sujuminen on tärkeää. Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi tärkein vientikumppani.

Kangasharju ei usko romahdukseen 

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan pettymys presidenttivalintaan ei näy jyrkkänä romahduksena markkinoilla. Hän kuvailee reaktiota pikemminkin selkeäksi alaskorjaukseksi.

– En kyllä luonnehtisi tätä romahdukseksi vaan markkinoiden pettymykseksi siitä, kuka valittiin, Kangasharju sanoo.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ilmoitukset demokraattien Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnasta saivat pörssit heilumaan viime päivinä.

Kun FBI viikonloppuna ilmoitti, ettei se löytänyt tutkinnassa mitään raskauttavaa, pörssikurssit lähtivät nousuun.

– Tämän tutkinnan takia ei ehtinyt tulla mitään hirveän pitkää euforiaa, ennemminkin tultiin alaspäin. Kurssit ehtivät pikkuisen vahvistua ennen tätä päivää, ja nyt sieltä on tultu taas alas, Kangasharju kuvailee.

Suurin vaikutus Trumpin voittokululla on Kangasharjun mukaan Meksikon pesoon, joka on toistakymmentä prosenttia halventunut.

Markkinat ehtivät Kangasharjun mukaan sulatella tietoa Trumpin johtoasemasta jo niin paljon, että alamäki ei markkinoilla jyrkkene, kun voitto varmistuu.

– Alamäki jatkuu, ja siellä tulee näkymään lisää laskua, mutta en jaksa uskoa, että se ihan Lehman Brothers -tyyppiseksi romahdukseksi menee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Yhdysvaltain keskuspankki ei kajoa nykyiseen ohjauskorkoon

Metson yt-neuvottelut Ruotsissa päätökseen: tuotanto Ersmarkissa päättymässä 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.